Site icon NewsIT

Γερμανία: Με ρήτρα «μη επιδείνωσης» του μετώπου στην Ουκρανία η τήρηση του «φρένου χρέους» το 2024

13.12.2023 | 16:15
Γερμανία: Με ρήτρα «μη επιδείνωσης» του μετώπου στην Ουκρανία η τήρηση του «φρένου χρέους» το 2024

German Chancellor Olaf Scholz, Finance Minister Christian Lindner, and Economy and Climate Minister Robert Habeck arrive to present the 2024 budget in Berlin, Germany, December 13, 2023. REUTERS/Liesa Johannssen

Με τη κυβερνητική συμφωνία  για το κλείσιμο της «τρύπας» 17 δις. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, στο «χαρτοφύλακά» του, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς συμμετέχει σήμερα (13.12.23) στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες και αύριο (14.12.23), στην ίδια πρωτεύουσα, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις του Eurogroup για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας).

Η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Όλαφ Σολτς, θα επικεντρωθεί «ιδίως στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και στην περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα συμμετάσχει στη Ευρω – Σύνοδο έχοντας στα χέρια του μια εξαιρετικά σημαντική «ρήτρα», η οποία προβλέπεται στην κυβερνητική συμφωνία για την υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης που προκλήθηκε μετά την έκδοση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, επί αντισυνταγματικότητας του γερμανικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία του δίνει τη δυνατότητα να αναστείλει την ισχύ του συνταγματικά καθορισμένου «φρένου χρέους», το 2024, μόνο σε περίπτωση που «η κατάσταση επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα επειδή επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο, επειδή άλλοι υποστηρικτές μειώνουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία ή επειδή η απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη αυξάνεται περαιτέρω, θα πρέπει να αντιδράσουμε», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο δεσμεύεται μεν να εφαρμόσει το συνταγματικά ορισμένο «φρένο χρέος» το 2024, αλλά ξεκαθαρίζει πως θα μπορούσε να το παραβιάσει σε περίπτωση που το απαιτούσε η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας και έτσι καθιστά τις εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας ως πρώτη «εθνική» προτεραιότητα, παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι. Παράλληλα, σε δεύτερη προτεραιότητα η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού τον κλιματικό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς αυτή προβλέπει μείωση των κονδυλίων για το σχετικό Ταμείο που έχει συγκροτήσει η Γερμανία.

Τρεις στόχοι

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σολτς, «σημαντικότερο μήνυμά μου εξ αρχής είναι ότι η κυβέρνηση εμμένει στους στόχους της:

– Προωθούμε δυναμικά τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας μας

– Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή

– Στεκόμαστε στενά στο πλευρό της Ουκρανίας στην αμυντική της εκστρατεία κατά της Ρωσίας».

«Αυτοί οι τρεις στόχοι εξακολουθούν να μας καθοδηγούν. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: πρέπει να τα καταφέρουμε με σημαντικά λιγότερα χρήματα προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σημαίνει επομένως να ξεκαθαρίσουμε από κοινού τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Σημαίνει επίσης περικοπές και εξοικονόμηση πόρων. Φυσικά, δεν μας αρέσει να τις κάνουμε, αλλά είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούμε να τα καταφέρουμε με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας», συμπλήρωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Τέτοιες δύσκολες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό διαρκούν συνήθως αρκετούς μήνες. Τώρα τις έχουμε πραγματοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος τόνισε πως στο «βασικό προϋπολογισμό για το 2024. Θα το πετύχουμε αυτό ιδίως με τα εξής μέτρα:

– Κατάργηση των επιδοτήσεων που βλάπτουν το κλίμα

– Την ελαφρά μείωση των δαπανών των επιμέρους υπηρεσιών

– Τη μείωση των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων».

Ταμείο για το Κλίμα και το Μετασχηματισμό

«Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) παραμένει το κεντρικό εργαλείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας μας.

Ωστόσο, λόγω των απαιτήσεων των συνταγματικών δικαστών, μειώνουμε τις δαπάνες του ταμείου κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

Στην περίοδο δημοσιονομικού σχεδιασμού έως το 2027, περικόπτουμε κατά περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το KTF εξακολουθεί να έχει έναν πολύ υψηλό συνολικό όγκο 160 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σολτς.

«Φρένο χρέους»

Σε σχέση με τον «κανόνα περί χρέους», το 2024, «συμμορφώνεται ο γερμανικός προϋπολογισμός σύμφωνα με το άρθρο 115 του συντάγματος, τονίζει ο Σολτς. Το σύνταγμα ορίζει ρητά ότι τα πιστωτικά ανώτατα όρια μπορούν να αυξηθούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

«Το πράξαμε αυτό λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr το 2021 και δημιουργήσαμε ένα ειδικό ταμείο συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε.

«Λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα κεφάλαια αυτά πρέπει να εγκρίνονται κάθε χρόνο. Το κάναμε αυτό. Η Bundestag θα εκδώσει την Παρασκευή ένα αντίστοιχο ψήφισμα για το τρέχον έτος. Για το επόμενο έτος, μιλάμε για ένα ποσό 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο θα θέλαμε να προβλέψουμε την απόφαση υπέρβασης του ορίου σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 2 πρόταση 6 του βασικού νόμου. Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις. Θα προσεγγίσουμε επίσης το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης  (σ.σ. CDU-CSU) και θα ζητήσουμε την υποστήριξή του για το βήμα αυτό. Εξάλλου, οι θιγόμενοι πολίτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στις υποσχέσεις που έχουν δοθεί», συμπλήρωσε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Το τελευταίο σημείο της δήλωσης Σολτς αναφέρει πως  «παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία από τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως έχουμε προγραμματίσει, και κυρίως για όσο διάστημα χρειαστεί».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «αυτό περιλαμβάνει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για παραδόσεις όπλων, οικονομική βοήθεια για τον ουκρανικό προϋπολογισμό απευθείας ή μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανώς πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων εδώ στη Γερμανία. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα επειδή επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο, επειδή άλλοι υποστηρικτές μειώνουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία ή επειδή η απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη αυξάνεται περαιτέρω, θα πρέπει να αντιδράσουμε. Προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε ήδη συμφωνήσει μεταξύ μας ότι σε μια τέτοια κατάσταση – που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν θα υλοποιηθεί ή όχι – θα προτείνουμε στην Bundestag να περάσει ένα ψήφισμα υπέρβασης, όπως ακριβώς επιτρέπει το άρθρο 115 του βασικού νόμου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version