Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Γερμανία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός σφραγίζει τον προϋπολογισμό του 2025

Γερμανία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός σφραγίζει τον προϋπολογισμό του 2025

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας σφράγισε την τελική συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποστολή του επίμαχου σχεδίου χρηματοδότησης στο κοινοβούλιο για έλεγχο από τους νομοθέτες.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το υπουργικό του συμβούλιο ενέκριναν το βασικό σχέδιο τον περασμένο μήνα μετά από εβδομάδες διαμάχης για τα περιορισμένα κονδύλια, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αμφισβήτησε στη συνέχεια αν ορισμένα από τα μέτρα θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους συνταγματικούς κανόνες δανεισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Περιλάμβαναν προγραμματισμένα δάνεια προς τους κρατικούς φορείς εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων και αναπροσανατολισμό των κονδυλίων που είχαν διατεθεί προηγουμένως για την αναχαίτιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πλήρη κλίμακα.

Αυτό σήμαινε ότι ο σοσιαλοδημοκράτης Σολτς, ο Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων που είναι επίσης αντικαγκελάριος, έπρεπε να βρουν τρόπο να καλύψουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολαρίων). 

«Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 είναι έτοιμο εγκαίρως για διαβουλεύσεις στη γερμανική Bundestag», την κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, έγραψε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Χ σήμερα (16.8.2024). «Αυτό σημαίνει σημαντικές ενισχύσεις για την ασφάλεια, τη συνοχή και την πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη». 

Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε καθαρό νέο δανεισμό ύψους 44 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Σολτς , Steffen Hebestreit, ανέφερε ότι η συμφωνία που σφραγίστηκε σήμερα θα σήμαινε ότι θα αυξηθεί κατά 7,5 δισ. ευρώ σε 51,5 δισ. ευρώ, εξακολουθώντας να είναι σύμφωνη με το συνταγματικό όριο. 

Η συμφωνία θέτει τέλος -τουλάχιστον προς το παρόν- στις δημόσιες διαμάχες μεταξύ των τριών κυβερνώντων κομμάτων, οι οποίες είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να κυβερνήσουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα τρία έχουν υποστεί δραματική πτώση στην υποστήριξη των ψηφοφόρων, με τους συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ακροδεξιό κόμμα AfD να βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα ενόψει των επόμενων εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025. 

Το σχέδιο προϋπολογισμού εξακολουθεί να περιλαμβάνει ένα προβλεπόμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του συνασπισμού.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην εξαφάνιση του ελλείμματος λόγω της ισχυρότερης από την προβλεπόμενη ανάπτυξη και των φορολογικών εσόδων και των μικρότερων από την αναμενόμενη εκροών από δεσμευμένα κονδύλια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις