Τρίτη, 27 Αυγ.
30oC Αθήνα

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας το β’ τρίμηνο 2024

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας το β’ τρίμηνο 2024

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε την άνοιξη του 2024 λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (27.8.2024) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας μια αρχική εκτίμηση από τα τέλη Ιουλίου.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, όπως μηχανήματα, μειώθηκαν κατά 4,1% και οι δαπάνες για κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,0%. «Μετά τη μικρή αύξηση του προηγούμενου τριμήνου, η γερμανική οικονομία “πάγωσε” και πάλι την άνοιξη», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το α’ τρίμηνο του 2024, η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε ελαφρά κατά 0,2%. Για το τρέχον γ’ τρίμηνο, η Bundesbank, για παράδειγμα, αναμένει και πάλι μικρή αύξηση, ενώ το Ινστιτούτο Ifo θεωρεί ακόμη και περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ πιθανή, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt. 

«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στη στασιμότητα», δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Κλάους Βολράμπε (Klaus Wohlrabe), επικεφαλής των ερευνών του Ifo. «Περιφερόμαστε γύρω από το μηδέν σε σχέση με προ ρυθμό ανάπτυξης εδώ και αρκετό καιρό».

Οι καταναλωτές αποτελούν την κύρια πηγή ελπίδας για σταδιακή ανάκαμψη φέτος. Την άνοιξη, φαίνεται πως μείωσαν ελαφρώς την κατανάλωσή τους κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Το βαρόμετρο για το καταναλωτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις -22 μονάδες από αναθεωρημένες -18,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Οι ερευνητές προέβλεψαν το καταναλωτικό κλίμα για τον επόμενο μήνα με βάση μια έρευνα του Αυγούστου σε περίπου 2.000 καταναλωτές.

Το εξωτερικό εμπόριο δεν έδωσε καμία ώθηση στην οικονομία, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 και οι εισαγωγές παρέμειναν στάσιμες.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις