Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας του 2024, που ψηφίστηκε στην Bundestag (κοινοβούλιο) την Παρασκευή (2.2.2024) με τις ψήφους των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα του στον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες του γερμανικού προϋπολογισμού από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια στιγμή που οι παραπάνω συνδυάζονται με μαζικές περικοπές στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας. Επισήμως, η Γερμανία θα δαπανήσει φέτος περίπου 72 δισ. ευρώ για την άμυνα, δηλαδή το στρατό της.
Από αυτά, τα 51,95 δισ. ευρώ προέρχονται από τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό. Επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «Ειδικό Ταμείο Bundeswehr» για τις Ένοπλες Δυνάμεις των 100 δισ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από την Bundestag και την Bundesrat (άνω Βουλή) τον Ιούνιο του 2022.
Λαμβάνοντας υπόψη και πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες που κρύβονται σε άλλα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 θα ανέλθουν συνολικά σε 85,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σε υπερδιπλάσια επίπεδα από το 2017.
Με τον προϋπολογισμό του 2024, η ποσόστωση του ΝΑΤΟ για 2,1% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί τώρα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους μιλώντας στη Βουλή, προανήγγειλε πως οι οικονομικές απαιτήσεις της Bundeswehr θα αυξηθούν μόνιμα, καθώς το Ειδικό Ταμείο ήταν απλά μόνο ένα «σημαντικό πρώτο βήμα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Der Spiegel, οι ιθύνοντες στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπολογίζουν ότι το 2028, το 2% της οικονομικής παραγωγής θα αντιστοιχεί σε περίπου 97 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθύνεται σε λειτουργικά έξοδα, συντήρηση και νέες εξαγορές του στρατού ενώ ακόμα 10,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω ανάγκες των στρατευμάτων, δημιουργώντας έτσι μία «τρύπα 56 δισ. ευρώ» με τη λήξη του Ειδικού Ταμείου.
Τα παραπάνω κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε εξοπλισμούς που η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη ξεκινήσει σε αυτή τη νομοθετική περίοδο.
Για να προωθηθεί και να επιταχυνθεί ο εξοπλισμός απαιτείται μία ευρεία συνεργασία από τα γερμανικά στρατεύματα μέχρι τη βιομηχανία, ενώ και ο κλάδος ασφάλειας και άμυνας πρέπει να αυξήσει τις παραγωγικές του ικανότητες, σύμφωνα με τον Πιστόριους.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της οποίας διατυπώθηκε για άλλη μια φορά από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς η αναγκαιότητα να διατηρηθεί η στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε μόλις μία ημέρα πριν την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ αποφάσισε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί με επιπλέον 50 δισ. ευρώ το Κίεβο. Μόνο η γερμανική στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ φέτος, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό.
Από πού θα «κοπούν» αυτά τα ποσά;
Ωστόσο, ιδιαίτερα σε καιρούς δημοσιονομικών αναταραχών της Γερμανίας, αυτά τα κολοσσιαία ποσά από κάπου πρέπει να εξοικονομηθούν. Μόνο ο προϋπολογισμός για την υγειονομική περίθαλψη θα μειωθεί από 24,48 δισ. ευρώ το 2023 σε 16,71 δισ. ευρώ φέτος. Το 2022, εξακολουθούσε να είναι 64,4 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές υπερβαίνουν κατά πολύ τις δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία κι οι οποίες σταδιακά αποσύρθηκαν. Για παράδειγμα, η επιδότηση για ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης, η οποία ανερχόταν στο παρελθόν σε ένα δισ. ευρώ, έχει καταργηθεί και μελλοντικά θα χρηματοδοτείται από υψηλότερες εισφορές των εργαζομένων.
Περικοπές θα υπάρξουν και σε άλλους τομείς: 1,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν απευθείας από τις κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων 600 εκατ. ευρώ στην επιδότηση για την υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση.
Περιορισμοί θα υπάρξουν και στις αρχικές εξαγγελίες κοινωνικής πολιτικής του συνασπισμού. Τα 12 δισ. ευρώ που είχε αρχικά υποσχεθεί η υπουργός Πράσινης Οικογένειας Λίζα Πάους για την προστασία των παιδιών, μειώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση συνασπισμού έσφιξε μαζικά τις περικοπές για άλλη μια φορά με το λεγόμενο «πακέτο για ασφαλή οικονομικά, κοινωνική ασφάλιση και μελλοντικές επενδύσεις». Τι προβλέπει το παραπάνω:
- Οι δαπάνες για το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό θα μειωθούν κατά 12,7 δισ. ευρώ για το 2024.
- Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών θα περικοπεί κατά 380 εκατ. ευρώ.