“Παράθυρο” για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία άφησε εμμέσως χθες (13.12.23) η ανακοίνωση της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας για το κλείσιμο της “τρύπας” των 17 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας, μετά από απόφαση του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας μιας σειράς δημοσιονομικών χειρισμών της κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί η συμφωνία της κυβέρνησης της Γερμανίας προβλέπει ξεκάθαρα ειδική ρήτρα παραβίασης του “φρένου χρέους” -το οποίο ορίζεται από το ίδιο το σύνταγμα της χώρας- σε περίπτωση που “επιδεινωθεί” η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο στα ανατολικά, δηλαδή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως εξηγούν στο newsit.gr, πηγές οι οποίες παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το γεγονός ότι η κυβερνητική συμφωνία στο Βερολίνο για την υπέρβαση τη δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θέτει ρητά ζήτημα παραβίασης του γερμανικού “φρένου χρέους” επηρεάζει τη συζήτηση η οποία κλιμακώνεται αυτές τις μέρες για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.
Εξάλλου, διήμερη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο (14-15.12.23), στην οποία θα συμμετάσχει ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, θα επικεντρωθεί «ιδίως στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και στην περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.
Σε σχέση με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, η συμφωνία του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, προβλέπει, σύμφωνα με το Σολτς πως «παρέχουμε (ς,ς. ως κυβέρνηση) στήριξη στην Ουκρανία από τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως έχουμε προγραμματίσει, και κυρίως για όσο διάστημα χρειαστεί».
Ο ίδιος διευκρίνισε πως «αυτό περιλαμβάνει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για παραδόσεις όπλων, οικονομική βοήθεια για τον ουκρανικό προϋπολογισμό απευθείας ή μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανώς πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων εδώ στη Γερμανία. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για παράδειγμα επειδή επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο, επειδή άλλοι υποστηρικτές μειώνουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία ή επειδή η απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη αυξάνεται περαιτέρω, θα πρέπει να αντιδράσουμε. Προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε ήδη συμφωνήσει μεταξύ μας ότι σε μια τέτοια κατάσταση – που κανείς δεν γνωρίζει σήμερα αν θα υλοποιηθεί ή όχι – θα προτείνουμε στην Bundestag να περάσει ένα ψήφισμα υπέρβασης, όπως ακριβώς επιτρέπει το άρθρο 115 του βασικού νόμου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Δεν είναι, όμως, μόνο οι γερμανικές κυβερνητικές αποφάσεις για την Ουκρανία, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την ΕΕ, αλλά και εκείνες που αφορούν το κλίμα.
«Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) παραμένει το κεντρικό εργαλείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας μας. Ωστόσο, λόγω των απαιτήσεων των συνταγματικών δικαστών, μειώνουμε τις δαπάνες του ταμείου κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Στην περίοδο δημοσιονομικού σχεδιασμού έως το 2027, περικόπτουμε κατά περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το KTF εξακολουθεί να έχει έναν πολύ υψηλό συνολικό όγκο 160 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σολτς.
Ταυτόχρονα, όμως, το γερμανικό κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (βλ. πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία κλπ. το 2021), καθώς θα συνεχιστεί αλλά βήμα – βήμα.
«Λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα κεφάλαια αυτά (σ.σ. των πρέπει να εγκρίνονται κάθε χρόνο. Το κάναμε αυτό. Η Bundestag θα εκδώσει την Παρασκευή ένα αντίστοιχο ψήφισμα για το τρέχον έτος. Για το επόμενο έτος, μιλάμε για ένα ποσό 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο θα θέλαμε να προβλέψουμε την απόφαση υπέρβασης του ορίου σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 2 πρόταση 6 του βασικού νόμου. Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις. Θα προσεγγίσουμε επίσης το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (σ.σ. CDU-CSU) και θα ζητήσουμε την υποστήριξή του για το βήμα αυτό. Εξάλλου, οι θιγόμενοι πολίτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στις υποσχέσεις που έχουν δοθεί», συμπλήρωσε ο Γερμανός Καγκελάριος.