Site icon NewsIT
11:37 | 18.10.11

Γερμανοί και Αμερικάνοι βλέπουν ”κούρεμα” εως 40% maximum

Γερμανοί και Αμερικάνοι βλέπουν ”κούρεμα” εως 40% maximum
Newsit Newsroom

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τις τράπεζες για μείωση εως 40% του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως μείωση της αξίας των ομολόγων.

Δεν πρόκειται για αλχημείες βγαλμένες από εργαστήρια αλλά για το τι υπαγορεύουν οι ανάγκες των τραπεζών διεθνώς, είναι η ατάκα καλά πληροφορημένης πηγής.

Ποιό είναι το ”κόλπο” με βάση το οποίο και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα, και οι τράπεζες θα συμφωνήσουν, ώστε να μην αποτελέσει πιστωτικό γεγονός αλλά και να μπορούν να το αντέξουν χωρίς να κρατικοποιηθούν;

Τη μαγική ”συνταγή” δημοσιεύουν σήμερα και οι Financial Times, μετά τη Deutsche Bank, και στην ουσία πρόκειται για ”κούρεμα” από 35% εως 40% στα ελληνικά ομόλογα χωρίς όμως μείωση στην ονομαστική τους αξία.
Το παράδειγμα στην αναφορά της Deutsche Bank είναι όλα τα λεφτά : ”Μείωση του επιτοκίου κατά 1% και επέκταση της ωρίμανσης κατά 10 χρόνια θα οδηγούσε σε haircut 40%”.

Πρόκειται δηλαδή για μία ”προέκταση” των αποφάσεων από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου όπου και το χρέος μειώνεται αλλά κυριώς γίνεται μετά από συμφωνία με τις τράπεζες για το ποσοστό που μπορούν να σηκώσουν.

Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο των Financial Times με τον τίτλο ”Οι ομολογιούχοι βάζουν όρια στο «κούρεμα»”

Οι τράπεζες της ευρωζώνης προβάλλουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον κίνδυνο απομειώσεων της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα, αν μεταβληθούν οι όροι του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές από κατόχους ελληνικών ομολόγων, είναι πιθανό να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση της τάξης του 35-40% σε τρέχουσα καθαρή αξία, έναντι του ισχύοντος 21%.

Προειδοποιούν όμως ότι αν αυξηθεί το προτεινόμενο «κούρεμα» στο 50% οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να λάβουν μερίδια σε μια σειρά οικους. «Αν προχωρήσουν υπερβολικά, οι τράπεζες μπορεί να κρατικοποιηθούν. Προφανώς τίθεται ένα όριο στο πόσο μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες», δήλωσε μια πηγή.

Οι δυνητικές ζημίες για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων έχει γίνει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που θα συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το σαββατοκύριακο.
Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο «κούρεμα» που θα εξασφαλίσει την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ομολογιούχων.

«Αυτό που αναζητείται είναι η αναλογία αναμεσα στην συμμετοχή και το κούρεμα», δήλωσε ένας σύμβουλος. Συμπλήρωσε ότι παραμένει αβέβαιο ποια θα είναι η μέθοδος του επιμερισμού των ζημιών, με πιθανές αναφορές στο αρχικό πλάνο αλλά επίσης στο τραπέζι την επαναγορά ομολόγων.

Σήμερα, η δομή της συμφωνίας είναι πολύ περίπλοκη και σημαίνει ότι, αν και οι επενδυτές θα υποστούν ζημία περίπου 21%, η Ελλάδα θα δει το δανειακό της βάρος να μειώνεται κατά μικρότερο ποσοστό.

Πάντως αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σκεπτικό των ομολογιούχων στην «συμμετοχή ιδιωτών» (PSI) προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να μην το «πολύ-παιδεύουν».

«Είναι μια πολύ πολύ κακή ιδέα. Είναι ο κρατικός τομέας πραγματικά έτοιμος για την εναλλακτική λύση, αν δεν προχωρήσει το PSI;» Ένας άλλος δήλωσε: «Παρά τις κάποιες πολύ επιθετικές δηλώσεις από την Γερμανία, παραμένει γεγονός ότι αυτό είναι το μόνο εργαλείο που διατίθεται».

Πρόσωπα που παρακολουθούν εκ των έσω τις εξελίξεις, δηλώνουν ότι, αν οι ζημιές είναι κοντινές στα επίπεδα που διαπραγματεύονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή στα περίπου 40 σεντς στο ευρώ, τότε οι επενδυτές θα μπορούσαν να μην δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή και να κρατήσουν τα ομόλογα μεχρι τις λήξεις, κατά τις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν την ονομαστική αξία.

Διαβάστε επίσης :

”Κατακόκκινες” οι αγορές παγκοσμίως
Λύση στη Σύνοδο Κορυφής; Ναι, καλά…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version