Οικονομία

Για πρώτη φορά από το 1948 πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Τράπεζα της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012.

Πέρασαν 64 ολόκληρα χρόνια, από το 1948 που συντάχθηκαν για πρώτη φορά επίσημα στοιχεία εως σήμερα, για να παρουσιάσει η Ελλάδα πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, όχι μόνο να μηδενιστούν το 2013 αλλά να καταγραφεί και ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. ευρώ

Η είδηση λοιπόν που αποκτά ιστορική σημασία κρύβεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως προκύπτει για το 2013 η χώρα μας εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ΄θψους 1,2 δισ. ευρώ, όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2012, εμφάνιζε έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ.

Οι κυριότεροι λόγοι για το πλεόνασμα είναι:

– η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ

– η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ

Και όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία γιατί συμβαίνουν ενώ αυξάνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 1,2 δισ. ευρώ, που οφείλεται στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Μας ξελασπώνει ο τουρισμός και η μείωση των εισαγωγών

Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από ό,τι το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, όχι μόνο να μηδενιστούν το 2013 αλλά να καταγραφεί και ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών το 2013 καταγράφεται καθαρή εισροή άμεσων επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 6,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 100 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού (εισροή).

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πετάει το ευρώ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα