Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times: «Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή»

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε καμπανάκι εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times μίλησε για «κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού».

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς που έχει πυρπολήσει τη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης, από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα (18.10.2023) στους Financial Times.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε στους Financial Times ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή άλλαξε την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», είχε πει ο Γιάννης Στουρνάρας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, δεν αναμένεται ευρέως να επιφέρει καμία αλλαγή στα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε 15 μήνες.

«Είμαστε στο σκοτάδι»

«Εάν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times.

Αναφερόμενος στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού», προσθέτοντας ότι «μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στις προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε.

Τι είπε για πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ερωτηθείς πότε πίστευε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο Στουρνάρας εκτίμησε ότι : «Αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους υποχωρήσει κοντά στο 3% , τότε ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ στο 2%, αλλά η αντιστροφή των τιμών της ενέργειας την βοήθησε να πέσει στο χαμηλό σχεδόν δύο ετών του 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα για να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, είναι επίσης ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στο 4,5%.

Η Ελλάδα απειλείται από την πληθυσμιακή συρρίκνωσή της

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας οι Financial Times αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδος απειλείται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού της.

«Πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επίσης προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιταχύνοντας παράλληλα την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των νοσοκομείων.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα