Δευτέρα, 30 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Γιάννης Στουρνάρας: Πότε και πώς το χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί στο 2% μετά το 2018 για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, πράγμα που σε συνδυασμού με τη ρύθμιση του χρέους θα μπορούσε το τελευταίο να περιοριστεί στο 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2030 και στο 89% το 2035.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα δημοσιοποιηθεί αύριο.
Επίσης, θα επισημάνει πως η αξιολόγηση δημιουργεί συνθήκες σταθεροποίησης και κλίμα που μπορεί να βγάλει την οικονομία από την ύφεση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την αναγκαιότητα να περιοριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% μετά το 2018 γίνεται για τρίτη φορά σε διάστημα 15 ημερών περίπου.
Την πρώτη φορά μίλησε για το θέμα στην ετήσια συνέλευση των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, τη δεύτερη στο άρθρο του στους Financial Times και η τρίτη είναι στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει σενάριο για τη ρύθμιση του χρέους η οποία μέσω επιμηκύνσεων, κεφαλαιοποίησης τόκων μπορεί να κατεβάσει το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ σε 14 χρόνια.
Στην ίδια έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας θα επισημαίνει πως οι τράπεζες μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και χάρη στην ενεργητική διαχείριση και αποτελεσματική διαχείριση των ¨κόκκινων¨ δανείων έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν αποτελεσματικά την ελληνική οικονομία από την κρίση.
Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική θα είναι η συμβολή της δόσης και κυρίως της εξόφλησης χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αποκατάσταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την κανονική οδό (το waiver), καθώς και η ποσοτική χαλάρωση που μπορεί να ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τις 20 Ιουλίου.
Στην έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας θα υπογραμμίζει πως χάρη στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση, ενισχύθηκε σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε