Οικονομία

Γιατί ”απογειώθηκαν” πάλι τα spreads – Κατηγορίες για ευρωπαική καθυστέρηση

Σύμφωνα με τους Financial Times η αιτία του κακού βρίσκεται στην επίσημη ανακοίνωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ξεκινήσει, αργά, στα μέσα του 2013 ενώ μπαίνουν ξεκάθαρα σττην ευρωπαική ατζέντα οι ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω της νέας αλματώδους αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τα οποία μόνο ”κουρεμένα” δεν εμφανίζονται μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
 
Στις 946,10 μονάδες βάσης διαπραγματεύονται τα spreads για το 10ετές ελληνικό ομόλογο ενώ ταυτόχρονα έχουν εκτιναχθεί οι αποδόσεις των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων λόγω εντεινόμενων ανησυχιών περί κρατικής χρεοκοπίας και πλέον με αγωνία όλοι περιμένουν την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής
 
Σύμφωνα με απόψεις ειδικών σε δημοσίευμα στους Financial Times :” Πλέον είναι γραμμένο στο χαρτί από την ΕΕ ότι η κρατική χρεοκοπία περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας”.
 
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις επενδυτών που ξεκαθαρίζουν ότι το 2013 είναι πολύ μακριά και πως δεν πρόκειται να αγοράσουν κρατικούς τίτλους της ευρωπαικής περιφέρειας, γιατί βάση των προτάσεων, οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι οι τελευταίοι που θα πληρωθούν σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας.
 
Όπως δημοσιεύεται υπάρχει μεγάλη απογοήτευση επειδή οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όχι μόνο καθυστέρησαν, αλλά δεν προχώρησαν αρκετά ώστε να δώσουν στους μηχανισμούς στήριξης αρκετή ισχύ ώστε να παρεμβαίνουν και στην δευτερογενή αγορά, παίρνοντας αυτή την ευθύνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που σύμφωνα με την Wall Street Journal ισχυρίστηκε :”Πιστεύω ότι είμαστε περίπου στα μισά των συνολικών μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν αναγκαίες από την κρίση”.
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2