Site icon NewsIT
06:57 | 09.04.19

Γιατί έχουν αναθαρρήσει οι αγορές μετοχών και ομολόγων; Υψηλές προσδοκίες για το επόμενο 6μηνο

Γιατί έχουν αναθαρρήσει οι αγορές μετοχών και ομολόγων; Υψηλές προσδοκίες για το επόμενο 6μηνο
Θανάσης Παπαδής

Η ελληνική μπορεί να κινείται με ρυθμούς που κάθε άλλο παρά δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζονται οι αγορές, οι οποίες έχουν υψηλές προσδοκίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πτώση και βρίσκονται τα χαμηλά των τελευταίων 14 ετών, ενώ δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί αυτή η τάση στο αμέσως προσεχές διάστημα να σημειώσουν ιστορικό χαμηλό.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι στα καλύτερα των τελευταίων 14 ετών. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε πάντα την αλήθεια, αν δεν συνδυαστούν και με τα δεδομένα που ισχύουν στην κάθε χρονική περίοδο στην παγκόσμια οικονομία. Στο μεσοδιάστημα αυτό οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και στην Γερμανία μάλιστα είναι αρνητικές, όταν πριν από 14 χρόνια ήταν πάνω από 1%.

[read4more]

Οι αγορές από την φύση του περικλείουν προσδοκίες, είτε αρνητικές είτε θετικές. Αν δει κάποιος την καμπύλη των αποδόσεων στα ομόλογα το 2014, θα δει ότι αυτή άρχισε να ανεβαίνει από τον Αύγουστο, όταν και είχε διαφανεί πολιτική αλλαγή. Οι επενδυτές τότε φοβόντουσαν την πολιτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ο φόβος κράτησε μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου έτους, όταν και υπογράφτηκε το 3ο μνημόνιο. Η τότε άνοδος δεν ήταν τόσο αποδοκιμασία της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά κυρίως φόβος για την πολιτική αλλαγή που ερχόταν.

Και μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει και να θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων οφείλεται στην επιβράβευση της δικής του πολιτικής, αλλά αυτό είναι μάλλον ένα μικρό μέρος της αλήθειας. Οι αγορές προσδοκούν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και επενδύουν, ενώ ταυτόχρονα δεν φοβούνται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θεωρούν ότι η εκλογική μάχη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δώσει ώθηση στην οικονομία, έστω και βραχυπρόθεσμα. Οι αναλυτές λένε ότι κατά μέσο όρο βλέπουν μπροστά 6 – 8 μήνες.

Σήμερα το 10ετές ομόλογο είναι κάτω από το 3,5%, ενώ το 5ετές κινείται κοντά στο 2,2%. Οι μετοχές μπορεί να μην έχουν την ίδια αναλογικά εικόνα, αλλά η τάση είναι ανοδική, ειδικά μάλιστα στις μετοχές των τραπεζών που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Έξοδος στις αγορές

Και επειδή στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την τάση αυτή, θέλουν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιχειρηθεί νέα έξοδος στις αγορές με την έκδοση 3ετούς ομολόγου. Αυτό θα συνδυαστεί με την αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανεισμού του ΔΝΤ. Εκτιμάται ότι θα πληρωθούν περί τα 6,5 δισ. από τα συνολικά 9,6 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Ταμείο.

Η συμφωνία αναμένεται να κλειδώσει μέσα στο σαββατοκύριακο στην συνάντηση που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version