Site icon NewsIT
09:12 | 19.11.12

Γιατί η Λαγκάρντ τραβάει το σχοινί

Γιατί η Λαγκάρντ τραβάει το σχοινί
Newsit Newsroom

''Η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας για το πώς θα μειωθεί το μεγάλο δανειακό της βάρος, θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς προσέρχεται σε μια τεταμένη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες''.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

”Η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας για το πώς θα μειωθεί το μεγάλο δανειακό της βάρος, θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς προσέρχεται σε μια τεταμένη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ηγέτης του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέκοψε το τελευταίο σκέλος της πρώτης περιοδείας της στην Ασία, ακυρώνοντας την συμμετοχή της στον Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη με θέμα την Ελλάδα.

Καθώς αποχωρούσε από τις Φιλιππίνες, η κα Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters ότι θα προωθήσει μια μόνιμη λύση για το ελληνικό χρέος, ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Για την κα Λαγκάρντ, αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να εκπέμψουν ένα ισχυρό σινιάλο για το ότι παραμένουν δεσμευμένες απέναντι στην Ελλάδα, συμφωνώντας να μειώσουν το χρέος που τους οφείλει η Αθήνα.

«Προσπαθώ πάντα να προχωράω εποικοδομητικά, αλλά με καθοδηγούν δύο στόχοι», σχολίασε σε συνέντευξή της, «να δομηθεί και να εγκριθεί ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα έχει σταθερή βάση, που είναι πειστικό σήμερα και θα είναι βιώσιμο αύριο, που θα έχει ρίζες στην πραγματικότητα και όχι στους ευσεβείς πόθους».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρηθεί η ακεραιότητα, η αξιοπιστία και η ποιότητα των συμβουλών που δίνουμε, όχι για χάρη του ταμείου, που προφανώς έχω πράγματι αυτή την ανησυχία, αλλά και για χάρη των Ευρωπαίων, επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον τους,» σχολίασε αργά χθες το βράδυ.

Σε μια έκρηξη διαφωνίας, από τις σπάνιες γίνονται δημοσίως, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες στις 13 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είπε ότι ο στόχος μείωσης του ελληνικού ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 θα πρέπει να μετακυληθεί για το 2022.

Δείχνοντας έκπληκτη στην δήλωση του κ. Γιούνκερ, η κα Λαγκάρντ διαφώνησε, επιμένοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ο στοχος του 2020.

Η αντιπαράθεση απειλεί να προκαλέσει νέα καθυστέρηση στην δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωθώντας την χώρα κοντα στην χρεοκοπία. Ήδη έχουν προκληθεί αναβολές στα πακέτα διασώσεων προς την Ελλάδα, εξαιτίας εκλογών και των απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις.

«Μπορεί να με μισήσουν… αλλά αυτό είναι το συμφέρον τους», σχολίασε η κα Λαγκάρντ για τους Ευρωπαίους πιστωτές. «Αυτοί οι δύο στόχοι είναι πολύ κρίσιμοι για μένα, και οι δύο».

Το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος είναι πολιτικά δύσκολο για ηγέτες όπως η Γερμανίδα Αγκέλα Μέρκελ, που θα αντιμετωπίσει εκλογές το 2013.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, που έχει αφαιρέσει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της κι έχει στείλει την ανεργία σε ρεκόρ –ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους πιστωτές θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα, αν δεν πειστούν οι αγορές ότι η Αθήνα έχει την στηριξη της Ευρώπης και ανησυχούν για την συμμετοχή του ΔΝΤ στην διάσωση.

Η κα Λαγκάρντ έχει παλαιότερα δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει χώρες, αλλά χωρίς μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος και την χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν μπορεί να θέσει το θέμα στο συμβούλιο μελών του ΔΝΤ για έγκριση.

«Οι αγορές δεν θα πειστούν σήμερα ότι η λύση θα κρατήσει μεσοπρόθεσμα», σχολίασε σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους. «Και αυτό είναι πάνω στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε».

Μια λύση είναι να συμφωνήσουν οι χώρες της ευρωζώνης μειώσουν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία –με ορισμένους να υποδεικνύουν μείωση στο μηδέν. Μια άλλη λύση είναι να συνδυαστούν μειώσεις επιτοκίων με παράταση της περιόδου αποπληρωμής, μια κίνηση που θα καθησυχάσει τις αγορές, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των ομολόγων λήγουν το 2021-22.

«Η αίσθηση που έχω εγώ… είναι ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει μια ζώνη με 17 μέλη», είπε η Λαγκάρντ σχετικά με την πολιτική δέσμευση της Ευρώπης προς την Αθήνα.

Ο διοικητής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, που είναι και στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα επίπεδα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμα, αλλά πρέπει να κερδίσει την απομείωση, βάζοντας τον προϋπολογισμό της σε τάξη”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Φορο-σοκ τον Ιανουάριο – Αυξάνεται η παρακράτηση από τους μισθούς ως και 90%

Σόιμπλε: λύση χωρίς κούρεμα στο Eurogroup

Ανοιχτό το κούρεμα για τον επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version