Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Γιατί η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί» να επιβάλει κυρώσεις στα πετρέλαια του Ιράν

Γιατί η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί» να επιβάλει κυρώσεις στα πετρέλαια του Ιράν

Αντιμέτωπη με ένα δύσκολο γρίφο είναι σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς από τη μια θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στο Ιράν με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση, ενώ από την άλλη δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει με ουσιαστικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν παλαιότερα δεν εφαρμόστηκαν πλήρως. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας δεν επηρεάστηκε δραστικά και τον περασμένο μήνα οι ποσότητες που εξάγει έφτασαν σε υψηλό εξαετίας με 1,61 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έναντι του ρεκόρ 2,5 εκατ. βαρελιών που είχε σημειωθεί το 2018.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Κίνα και οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι αν διαταραχθούν αυτές οι ποσότητες, τότε οι Κινέζοι θα πρέπει να αγοράσουν από αλλού ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Τη στιγμή που η τιμή του Brent είναι ήδη 90 δολάρια/βαρέλι και οι γεωπολιτικές απειλές πολλαπλασιάζονται διαρκώς, οποιαδήποτε νέα άνοδος θα πλήξει σημαντικά τις πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών. Εξ ου και ο λόγος να μην επιβληθούν άμεσα ισχυρές κυρώσεις στα πετρέλαια του Ιράν που θα διαταράξουν την παγκόσμια αγορά.

Πέρα από το πολιτικό σκέλος, οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης χρησιμοποίησαν μια μεγάλη ποσότητα από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να περιορίσουν τις τιμές. Κατά τη διάρκεια των περασμένων 12 μηνών προσπάθησαν να τα αναπληρώσουν σταδιακά, όμως το κατάφεραν σε περιορισμένο βαθμό.

Πλέον, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ότι ο Λευκός Οίκος σκέφτεται σοβαρά να αντλήσει εκ νέου από τα στρατηγικά αποθέματα ενόψει των εκλογών, δηλαδή να τα εκμεταλλευτεί για πολιτικούς σκοπούς. Οι ειδικοί του κλάδου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι επικίνδυνη και κοντόφθαλμη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κερδισμένη από τις ευρύτερες εξελίξεις είναι και η Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα πωλεί στο εξωτερικό το δικό της πετρέλαιο έναντι 75 δολαρίων/βαρέλι, δηλαδή αρκετά παραπάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις