Οικονομία

Γιατί καθυστέρησε και εφέτος το άνοιγμα του Taxis – «Κάηκαν» στον δρόμο οι φιλοδοξίες για ηλεκτρονικούς ελέγχους

Μπορεί την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου να δήλωνε ότι το taxis θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, αλλά φτάσαμε αισίως στις 17 Απριλίου και λευκός καπνός δεν έχει βγει ακόμη. Όχι ότι οι 6,2 εκατ. φορολογούμενοι θέλουν να τρέξουν να τις υποβάλλουν, ωστόσο ο λιγοστός χρόνος που θα απομείνει για έναν τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς για λογιστές και σύστημα, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα και ως εκ τούτου να φτάσουμε τον Αύγουστο και ακόμη να δίνονται παρατάσεις προκειμένου να προλάβουν.

Η κυβέρνηση πέρυσι είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την νέα (φορολογική) χρονιά με υψηλές προσδοκίες, αλλά τελικά χάθηκε στον … δρόμο. Έτσι τελικά, ούτε αναλυτική καταγραφή των επαγγελματικών δαπανών από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ούτε «συμμόρφωση» με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους παντρεμένους ούτε εξονυχιστικούς έλεγχους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το 2017 ούτε, όμως, και «αυστηρές» διασταυρώσεις για τους φιλόξενους και τους φιλοξενούμενους, θα περιλαμβάνονται στις εφετινές δηλώσεις.

H μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων οφείλεται στις «μεταρρυθμίσεις» που ήθελε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, με κυριότερη την αλλαγή του εντύπου Ε3 το οποίο υποβάλλεται από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες. Εδώ και μήνες έχει ανοίξει η συζήτηση για το νέο έντυπο των επαγγελματιών και το πόσο «απαιτητικό» θα είναι προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να κάνουν περισσότερες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Πράγματι, το έντυπο Ε3 οριστικοποιήθηκε και «ζητάει»:

· Να δηλώνονται αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία των τριών τελευταίων ετών

· Να δηλώνονται ένας προς έναν οι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί

· Να δηλώνονται τα ενεργά τερματικά POS

· Να καταγράφονται σε κατηγορίες οι επαγγελματικές δαπάνες. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή (η οποία δεν έχει ανοίξει ακόμη) υπάρχει αναλυτικός ηλεκτρονικός πίνακας στον οποίο οι επαγγελματίες πρέπει να δηλώσουν ξεχωριστά σε κάθε πεδίο τις προμήθειες διαχείρισης, τα έξοδα διαφήμισης, τις δαπάνες για ενημερωτικές ημερίδες, τις δαπάνες ταξιδίων, τα έξοδα φιλοξενίας, τις δαπάνες για λήψη υπηρεσιών εξωτερικού, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Εκπρόσωποι του λογιστικού κόσμου προειδοποίησαν τους εκπροσώπους της φορολογικής αρχής ότι αν μπουν στη διαδικασία να διαχωρίσουν επαγγελματικές δαπάνες σε όλες αυτές τις κατηγορίες για 1,4 εκατομμύριο επαγγελματίες και αγρότες, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε τον Αύγουστο. Έτσι, τις επόμενες ημέρες οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3, αναμένεται να επισημοποιηθεί η πρώτη φετινή οπισθοχώρηση: τα αναλυτικά στοιχεία και η λεπτομερής καταγραφή που προαναφέρθηκε δεν θα είναι υποχρεωτική για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (σ.σ. τα λεγόμενα βιβλία Β’ κατηγορίας) παρά μόνο για τους επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία που αποτελούν και τη μειονότητα.

Το δεύτερο SOS των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η ευθύνη για την «οπισθοχώρηση» που αναμένεται και σε αυτό το θέμα ανήκει και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο ζήτησε από τους επαγγελματίες να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να ορίσει προθεσμία για τη συμμόρφωση ούτε και πρόστιμα για αυτούς που θα αγνοούσαν το αίτημα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και σήμερα το θέμα των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών να μην έχει ξεκαθαρίσει.

Οι τράπεζες έστειλαν στο Taxis τις συναλλαγές που έγιναν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (η αξία τους ανέρχεται σε περίπου 25 δισ. ευρώ για το 2017). Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι ο φορολογούμενος που πλήρωσε έναν ηλεκτρολόγο ή έναν υδραυλικό μέσω τράπεζας (συναλλαγή που προσμετράται στις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου) θα «πιστωθεί» κανονικά την αξία της συναλλαγής στον ΑΦΜ του.

Έτσι, με το που θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την ακόλουθη εικόνα: ο κωδικός 049-050 θα συμπληρώνεται ελεύθερα από τον φορολογούμενο με όποιο ποσό αυτός επιθυμεί. Ο φορολογούμενος θα μπορεί να ανοίξει συνοδευτικό πίνακα στον οποίο θα εμφανίζεται η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει σταλεί από τις τράπεζες. Οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 -οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμη καθώς δεν έχει καν οριστικοποιηθεί το Ε1- θα ορίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εμφανίζουν και μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων σε σχέση με αυτό που θα δηλώνεται στον βοηθητικό πίνακα. Ωστόσο, το επιπλέον ποσό θα πρέπει να δικαιολογείται σε περίπτωση ελέγχου με αποδεικτικά στοιχεία ηλεκτρονικής πληρωμής. Όσοι ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. άτομα άνω των 70 ετών ή φορολογούμενοι με αναπηρία άνω του 80%) θα μπορούν να επικαλούνται ακόμη και χάρτινες αποδείξεις. Όλα αυτά θα ισχύσουν θεωρητικά. Στην πράξη είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει ο παραμικρός έλεγχος και το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος είναι να υπολογίσει πόσες δαπάνες θα πρέπει να αναγράφει στον κωδικό 049 ή 050 βάσει του εισοδήματός του για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εκκαθάριση.

Συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους παντρεμένους δεν πρόκειται να υπάρξει. Το υπουργείο Οικονομικών θα επικαλεστεί έλλειψη χρόνου αλλά και πιθανά προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Γεγονός είναι ότι η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων θα αύξανε τον αριθμό των δηλώσεων από τα 6,3 εκατομμύρια στα 8,2 εκατομμύρια, αυξάνοντας ανάλογα και τον αριθμό των εκκαθαριστικών.

Όσον αφορά τους φιλοξενούμενους, θα διαπιστώσουν ότι στο φετινό έντυπο Ε1 θα προστεθεί νέος κωδικός ο οποίος θα συμπληρώνεται όμως από αυτούς που παρέχουν φιλοξενία. Στόχος η διενέργεια διασταυρώσεων ώστε να ταυτιστούν αυτοί που φιλοξενούν με αυτούς που παρέχουν φιλοξενία.

Αφορολόγητο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες προβλέπεται έκπτωση φόρου ως εξής:

  • 1.900 ευρώ, για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.950 ευρώ, για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.
  • 2.000 ευρώ, για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.
  • 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Όσοι δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο, ο οποίος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων
Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων