Τρίτη, 5 Νοε.
19oC Αθήνα

Γιατί ναυάγησε ένα από τα μεγαλύτερα ”deal” στην ιστορία

Γιατί ναυάγησε ένα από τα μεγαλύτερα ”deal” στην ιστορία

Η συγχώνευση των εταιρειών EADS και ΒΑΕ θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρία αεροναυπηγικής και αμυντικών εξοπλισμών του κόσμου, όμως οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας παρέμειναν αγεφύρωτες.

«Εγκαταλείπουμε το σχέδιο συγχώνευσης της EADS μητρικής της Airbus με την εταιρία αμυντικών εξοπλισμών BAE», δήλωσε ο πρόεδρος της EADS Τόμας Εντερς, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Ο Γερμανός Τόμας Εντερς ανήκε στους υπέρμαχους της συγχώνευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε εν τέλει την συγχώνευση για στρατηγικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν διασφαλιζόταν το μέλλον των παραγωγικών μονάδων στη Γερμανία και συνεπώς και των θέσεων εργασίας. Το Βερολίνο ανησυχούσε επίσης ότι θα έχανε σε επιρροή αν EADS και ΒΑΕ αποκτούσαν κοινή στέγη, αλλά και σε περίπτωση που EADS διοικούνταν από την Γαλλία και η BAE από την Βρετανία.

Ο Γερμανός συντονιστής για την αεροναυπηγική και αεροδιαστημική και ξεκάθαρα αντίπαλος της συγχώνευσης Πέτερ Χίτσε χαιρέτισε την διατήρηση της ανεξαρτησίας της EADS, στην οποία είναι μέτοχοι Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία. Ο κ. Χίτσε τόνισε μάλιστα ότι η EADS θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί καλύτερα τη θέση της παγκόσμια αγορά χωρίς την εταιρία αμυντικών εξοπλισμών BAE.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ σχολίασε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις από τη δική του σκοπιά: «Για να ήταν η συγχωνευμένη εταιρία επιτυχημένη θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κυβερνητική επιρροή. Εν τέλει η εταιρία αποφάσισε ότι δεν μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο».

Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία

Σκληρός ο ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στους τομείς αεοσκαφών και εξοπλισμών
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν βλέπει την ευθύνη για την αποτυχία στους πολιτικούς, αλλά στις επιλογές της εταιρίας. Την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι η Γαλλία εξέφρασε αιτήματα ως προς το ποσοστό συμμετοχής των εκάστοτε χωρών, αλλά και την έδρα της εταιρίας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρίας εξοπλισμών BAE Ιαν Κινγκ, δήλωσε απογοητευμένος από την αδυναμία των τριών χωρών να συμφωνήσουν. Κατά την άποψή του μια συγχώνευση θα αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία και για τις δύο εταιρίες. Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός ειδικός σε ζητήματα εξοπλισμών Πολ Μπίβερ:
«Όλοι διαπιστώνουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η αγορά συρρικνώνεται τόσο στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, όσο και στους εξοπλισμούς. Το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες δεν διαθέτουν το απαραίτητο μέγεθος για να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς γίγαντες».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε