Σάββατο, 16 Νοε.
14oC Αθήνα

Γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί πλήρωναν τους πελάτες τους να αγοράσουν πετρέλαιο!

Γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί πλήρωναν τους πελάτες τους να αγοράσουν πετρέλαιο!

Μικρή άνοδο δείχνουν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου παραδόσεων Μαΐου, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν σήμερα και κινούνται λίγο πάνω από το 1 δολάριο το βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το χθεσινό πρωτοφανές σκηνικό, όπου οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν !!! μέχρι και 40 δολάρια το βαρέλι προκειμένου κάποιος να πάρει το φορτίο.

Μπορεί να ακούγεται τρελό και ακραίο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Και γιατί αυτό συνέβη; Γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν άλλοι αποθηκευτικοί χώροι, είτε στην στεριά (δεξαμενές), είτε στη Θάλασσα (δεξαμενόπλοια ή πλωτές δεξαμενές), αφού οι υπάρχουσες είναι γεμάτες.

Click4More Απίστευτο και όμως αληθινό: Τους πληρώνουν για να παραλάβουν πετρέλαιο

Η προσφορά πετρελαίου ξεπερνά πλέον κατά πολύ την ζήτηση και ως εκ τούτου είναι αδύνατον κάποιος να πάρει περισσότερες ποσότητες από αυτές που μπορεί να αποθηκεύσει. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί έχουν και αυτοί ένα πεπερασμένο ύψος αποθήκευσης. Κατά συνέπεια έγινε αυτό που είδαμε χθες. Οι παραγωγοί πλήρωναν τους πελάτες τους να πάρουν, μέχρι σήμερα πετρέλαιο.

Σήμερα το πρωί ο West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στην Ασία στα -14 δολάρια το βαρέλι, αλλά λίγο αργότερα έφτασε στο 1,67 δολάρια. Αυτή την ώρα, κινείται στο 1,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent διαμορφώνεται στα 25,38 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν σχεδόν από 40 δολάρια στους αγοραστές για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιό τους, το οποίο δυσκολεύονται πια να αποθηκεύσουν. Όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, το αργό έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση 305% ή 55,90 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την Παρασκευή, όταν η τιμή του αργού κινούνταν στα 18 δολάρια το βαρέλι.

Όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η εξέλιξη με τις αρνητικές τιμές είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της κρίσης στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς τα lockdowns που έχουν επιβάλει οι αρμόδιες αργές για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού μείωσαν τη ζήτηση για αργό κατά περισσότερο από 30%.

Παράλληλα, οι τιμές του αργού έχουν πληγεί σοβαρά από τους φόβους για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών της Covid-19 παγκοσμίως.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις