Αυτά σήμερα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα πολύ περισσότερα τα οποία δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμα.
Η πρεμούρα των Θεσμών να πουληθούν στα “κοράκια” και τα δάνεια που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο πηγάζει από δύο λόγους. Ο ένας είναι πως οι τράπεζες θα τα πουλήσουν ακριβότερα από τα άλλα δάνεια και ο άλλος πως τα ξένα funds θα βγάλουν περισσότερα χρήματα.
Οι άνθρωποι με γνώση της αγοράς υποστηρίζουν πως αυτά τα δάνεια θα μπορούσαν να πουληθούν από τις τράπεζες στο 40 ακόμα και ως 60% της αξίας και στη συνέχεια τα “κοράκια” να διεκδικήσουν και να πάρουν την εγγύηση του Δημοσίου η οποία καλύπτει από το 80% ως 100% του δανείου και το Δημόσιο είναι δεσμευμένο με νομικά κείμενα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Στην περίπτωση δε που το Δημόσιο δεν θελήσει να πληρώσει τις εγγυήσεις, τότε θα μπλέξει σε δικαστικές διαμάχες με τα “κοράκια”, ενώ δεν αποκλείεται (ορισμένοι τη θεωρούν σίγουρη) να υπάρξει και παρέμβαση των Θεσμών με άσκηση πίεσης, ακόμα και εκβιασμών προς την κυβέρνηση να πληρώσει τα funds.
Και κοιτάξτε το οξύμωρο και απαράδεκτο φαινόμενο. Το Δημόσιο έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες παίρνοντας δανεικά και τώρα οι τράπεζες στρέφονται εναντίον του πουλώντας τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και στη συνέχεια αυτής της πράξης το ελληνικό Δημόσιο θα εκβιαστεί να πληρώσει ή να συρθεί στα δικαστήρια από τα ¨κοράκια¨ με ότι βλαπτικό αυτό συνεπάγεται για μία χώρα που προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών για να βγει σε αυτές να δανειστεί.
Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για πώληση κατά προτεραιότητα αυτών των δανείων, εφόσον τελικά η κυβέρνηση υποκύψει στην πίεση των Θεσμών και συναινέσει στην πώληση, αφού η αμοιβή του σχήματος που έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού των bad banks ύστερα από διαγωνισμό είναι ποσοστό επί των κεφαλαίων που ανακτώνται, καθώς όπως προαναφέρθηκε και οι τράπεζες και τα “κοράκια” θα κερδίσουν περισσότερο και χρήμα που το θεωρούν σίγουρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε 1,5 δισ. Ευρώ ανέρχονται τα ¨κόκκινα¨ δάνεια με εγγύηση εκ των οποίων 1 δισ. βρίσκονται κυρίως στην Bad Bank της Αγροτικής Τράπεζας και στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν δοθεί σε συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους, πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς. Το υπόλοιπο ποσό κατανέμεται στις άλλες τράπεζες και κυρίως στην Εθνική και την Alpha Bank ύστερα από την εξαγορά της Εμπορικής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ¨κόκκινων¨ δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου συγκαταλέγονται και δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η εγγύηση δόθηκε με νυχτερινές φωτογραφικές τροπολογίες στη Βουλή.