Site icon NewsIT

Γιούνκερ: Απείλησα με παραίτηση για να μη διώξουν την Ελλάδα απ’ το ευρώ

19.06.2013 | 09:04
Γιούνκερ: Απείλησα με παραίτηση για να μη διώξουν την Ελλάδα απ’ το ευρώ

Ακόμη και με παραίτηση απείλησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να μην εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ! Αυτό υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Λάτρης της Ελλάδας για άλλη μια φορά δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλά για το εγκληματικό εγχείρημα των Ευρωπαίων να πετάξουν την Ελλάδα «σα να ήταν τίποτα».

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μιλώντας στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του Σκάι.

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη», πρόσθεσε και αποκάλυψη πως έφτασε στο σημείο ακόμη και να απειλήσει με παραίτηση για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν ο κίνδυνος πλησίαζε ξαφνικά, είτε λόγω εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων των άλλων που έδειχναν προς τα εκεί ή λόγω αντίδρασης των αγορών που υπεδείκνυαν κάτι τέτοιο σαν λύση στην κρίση, εγώ πάντοτε αντιδρούσα έντονα (…) Εκεί ξεκαθάριζα ότι αν κάποιος προσπαθούσε – και το προσπάθησαν – να φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου, τότε θα υπέβαλα παραίτηση από πρόεδρος του Eurogroup», είπε.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκείνος ήταν αντίθετος με τη λιτότητα στην Ελλάδα, διαφωνώντας με ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ. «Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων. Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν. Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό. Το ΔΝΤ πίεζε γι’ αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, κράτη μέλη -όχι εγώ- και γι αυτό το λέω κιόλας, όχι εγώ, πίεζαν για το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, που ήταν χωρίς άλλη επιλογή η επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκτίμησε πως τα σενάρια για νέο κούρεμα του χρέους το 2014 πλήττουν την αξιοπιστία της Ελλάδας. «Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί. Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας.

Κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο τα σχέδια για να ανοίξει η ΕΡΤ – Το παρασκήνιο και οι απειλές για εκλογές

Όχι σε όλα από την τρόικα – Έρχονται νέα μέτρα;…

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ήρθα για να μείνω!

Γιούνκερ στο ΕΒΕΑ: Σε δυο χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση απο χώρες του Βορρά

Γιούνκερ σε Παπούλια: “Διαφωνώ με ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της ανάπτυξης…”

Σαμαράς: η συμφωνία με Gazprom δεν χάλασε με ευθύνη της Ελλάδας

Αποθέωσε ο Γιούνκερ τον Σαμαρά και τους Έλληνες

Ξανά ο Γιούνκερ στην Αθήνα – ΦΩΤΟ

Αδειάζει και ο Γιούνκερ την ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Οι προβλέψεις της δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα!

Γιούνκερ: Το Grexit απαίσια λέξη – Με τον Σαμαρά είμαστε αδέρφια!

Να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια στον Γιούνκερ

Γιούνκερ: Χαλαρώστε την Ελλάδα – Δεν αντέχει άλλο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version