Site icon NewsIT

Γκ. Χαρδούβελης: Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ μπορεί να επιστραφούν για να μειωθεί το χρέος

26.09.2014 | 14:45
Γκ. Χαρδούβελης: Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ μπορεί να επιστραφούν για να μειωθεί το χρέος

Τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ που είναι “παρκαρισμένα” στη Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνουν ως “μαξιλάρι" ασφαλείας και αν δεν χρειαστεί να ξοδευτούν θα επιστραφούν ώστε να μειωθεί το χρέος.

Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σε συνάντηση με την ΟΤΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα λέγοντας:

1. Η κυβέρνηση δε θέλει να ξοδέψει, αν δεν παραστεί ανάγκη, τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ, για να παραμείνουν ως “μαξιλάρι” ασφαλείας και αν δεν χρειαστούν να επιστραφούν προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

2. Μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή κεφάλαια, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

3. Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πράγματι – όπως είπε – να αντιμετωπιστεί με προσοχή, γιατί ακόμα ανεβαίνουν και ανέφερε, ότι μια λύση θα ήταν να φτιάξουμε ένα δίκαιο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και σε ό,τι αφορά στους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς τόνισε, αν χρειαστεί, θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας.

4. Τα πράγματα στις τράπεζες επεσήμανε, ότι έχουν εξελιχθεί ομαλά, εκτιμώντας – όπως είπε – ότι η συγκεντροποίηση του Τραπεζικού Συστήματος έχει ολοκληρωθεί και ελπίζουμε η ομαλότητα αυτή να συνεχισθεί με την ανάκαμψη και στη συνέχεια με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα κινητοποιήσει τις τράπεζες, γιατί θα ενεργοποιήσει την απαιτούμενη ρευστότητα για επενδύσεις, αυξάνοντας τη ζήτηση των δανείων για παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

5. Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και όχι μόνο οι μέτοχοι είναι και δικό μας μέλημα, γιατί ο τραπεζικός τομέας είναι η καρδιά της οικονομίας, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα καχυποψία από την κοινωνία, λόγω της κρίσης και απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της ΟΤΟΕ “να σταματήσουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων”, συμφώνησε δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν πρέπει να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντιπαραθέσεις.

Τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε η ΟΤΟΕ, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις της και να ακούσει τις θέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενόψει των stress tests που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που αποτελεί το προσεχές μείζον θέμα για τις τράπεζες και την οικονομία.

Ακόμα, η ΟΤΟΕ διατύπωσε τις θέσεις της για τα ειδικότερα θέματα άμεσης προτεραιότητας, που αφορούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις Συνεταιριστικές Τράπεζες και ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπουργό για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τις τράπεζες αυτές.

Η ΟΤΟΕ ανέπτυξε συνολικά τις θέσεις της (τις οποίες παρέδωσε και εγγράφως στον υπουργό Οικονομικών) και επεσήμανε ότι «ο εποικοδομητικός ρόλος των τραπεζών ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και ανακούφισης της κοινωνίας, δεν πρέπει να είναι ζητούμενο, αλλά αυτονόητο και να γίνεται πράξη στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη συνολικότερη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών».

Αναφέρθηκε, επίσης, «στα κόκκινα δάνεια και ζήτησε η αξιολόγηση και ο τρόπος διαχείρισής τους να γίνει με κοινωνική ευαισθησία και να μην έχει οριζόντια και ενιαία αντιμετώπιση, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “στις περισσότερες περιπτώσεις τα δάνεια έγιναν κόκκινα, όχι γιατί δεν θέλει ο δανειολήπτης να πληρώσει, αλλά γιατί δεν μπορεί”».

Είναι αξιοσημείωτο και συνιστά ανατροπή στις συνήθεις στάσεις του συνδικαλισμού η θέση πως τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, υπερβαίνουν ακόμη και τα κεντρικά συνδικαλιστικά ζητήματα της προστασίας της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράταση έκτακτων μέτρων αντί για μειώσεις φόρων!

Deutsche Welle: Δεν τρομοκρατούνται οι Ευρωπαίοι από πρόωρες ελληνικές εκλογές

Το παρασκήνιο μιας συνάντησης: Όσα δεν είπαν Σαμαράς – Μέρκελ

Χαρδούβελης: Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version