Με το γάντι έσφαξε την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του Κράτους καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν μεν θετική εξέλιξη αλλά δεν διασφαλίσαμε ούτε το QE, ούτε τη διευθέτηση του Χρέους. «Ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και ασαφής και περιλαμβάνει μια εξίσωση με πέντε αγνώστους. Η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πιο δύσκολη και θα πρέπει να κλείσει μέσα σε ασφυκτικό πολιτικό χρόνο», είπε επίσης.
Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις εκθέσεις του Γραφείου που αφορούσαν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του Eurogroup, ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέφερε πως «πράγματι πριν από δύο ημέρες είχαμε την απόφαση του Εurogroup ήταν καταρχάς μια θετική εξέλιξη παρόλο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση και το κόστος του χρόνου που αυτή συνεπάγεται για την οικονομία. Είναι θετικό ότι επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα αλλά στην απόφαση του Eurogroup δεν διασφαλίσθηκε η ποσοτική χαλάρωση QΕ ούτε προχώρησε η διευθέτηση του Χρέους».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης «οι πιστωτές θα κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσει η εφαρμογή του QE». Προειδοποίησε όμως ότι «ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία φαίνεται να είναι μακρύς και ασαφής καθώς περιλαμβάνει μια εξίσωση με 5 αγνώστους που είναι το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων που φαντάζομαι ότι θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες, η αξία τους, οι ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποφάσεις για το Χρέος».
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας επισήμανε πως επειδή τα μέτρα και τα αντίμετρα από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «φτάνουν μέχρι το 2020 σκιαγραφείται ποιος θα είναι ο δρόμος έτσι και αλλιώς» ενώ σημείωσε πως «η χώρα θα παραμείνει σε επιτροπεία».
Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει τη δεύτερη, σύμφωνα με το Μνημόνιο, αυτή θα πρέπει να κλείσει σε ασφυκτικό χρόνο καθώς ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ πιο σύντομος από αυτόν της δεύτερης…» και πρόσθεσε πως τα όποια μέτρα αποφασιστούν ότι απαιτούνται θα είναι πολύ πιο δύσκολα καθώς «θα βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο λιτότητας και δοκιμασίας του ελληνικού λαού».
Τόσο ο επικεφαλής του Γραφείου κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας όσο και το μέλος του Γραφείου και ομότιμος καθηγητής κ. Πάνος Καζάκος έδωσαν έμφαση ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλο χρόνος και να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου η οικονομία να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο κάτι που θα δώσει το έναυσμα για επενδύσεις και ανάπτυξη.