Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Grexit ή μέτρα 4,5 δισ. ευρώ – Ωμός εκβιασμός Σόιμπλε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Βγάζει ξανά από την τσέπη την απειλή για Grexit ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
– Την ίδια ώρα το ΔΝΤ βλέπει τρύπα και απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα 4,5 δισ.
– Περισσότεροι φόροι, μικρότερες συντάξεις και περικοπές μισθών φέρνει το ΔΝΤ

Επαναφέρει και μάλιστα άμεσα τον ωμό εκβιασμό για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ο Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε. Χωρίς καν να αναφέρει τη λέξη grexit ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών το είπε ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν δεχθεί τα μέτρα και δεν υπακούσει στις επιταγές των δανειστών δεν έχει άλλη επιλογή.

“Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη ανταγωνιστικά πορεία υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση είναι – το παραδέχομαι- μακράς διάρκειας και πολιτικά φιλόδοξη” είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε με νόημα πως “όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει”.
Οι εναλλακτικές προτάσεις δεν είναι άλλες από εκείνες που ο ίδιος έκανε για grexit τόσο το 2012 όσο και το 2015. Τρίτος δρόμος, μας πληροφορεί, δεν υπάρχει ή grexit ή μέτρα.


Ήταν μάλλον κάτι παραπάνω από δυσάρεστο το κλίμα στο Eurogroup για την ελληνική πλευρά αν δει κανείς τις δηλώσεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν δίστασε μάλιστα να καταγγείλει επώνυμα τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ότι ακολούθησε τη σκληρή στάση της Γερμανίας που θέλει υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μας πληροφορεί ότι το ΔΝΤ βλέπει δημοσιονομικό κενό 0,3% – 0,4% δισ. το 2018 και για τον λόγο αυτό απαιτεί μέτρα εδώ και τώρα.
Ποια είναι τα μέτρα που απαιτεί άμεσα το ΔΝΤ;
Είναι γνωστά τα έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι και δεν είναι άλλα από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ αλλά και η περικοπή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Διόλου τυχαία μάλιστα μια περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα απέφερε κέρδη της τάξης των 3,5 με 4 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το κενό που βλέπει το ΔΝΤ, ενώ η μείωση του αφορολόγητου θα εξασφάλιζε επιπλέον έσοδα που θα κάλυπτα άλλες αστοχίες στον προϋπολογισμό.
Ο δεν κόφτης είναι πάντα εδώ για να απειλεί τους Έλληνες με επιπλέον μέτρα όπως οι μειώσεις δαπανών και ειδικότερα μισθών στο Δημόσιο.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε