«Ο σοσιαλδημοκρατης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, θα συζητήσει όπως φαίνεται στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Προβλέπεται συνάντηση του λεγόμενου "Ομίλου της Ουάσινγκτον"». Αυτό, αναφέρει η "Handelsblatt", επικαλούμενη δικές της πληροφορίες.
Σύμφωνα με αυτές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας / ΕΜΣ (ESM), καθώς επίσης πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σολτς.
Στη συνάντηση θα παρουσιαστούν διάφορες επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες ήδη συζητήθηκαν από τους διαπραγματευτές της «ομάδας Ουάσιγκτον» την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο περιβάλλον των διαπραγματευτών γινόταν τελευταία λόγος για “πρόοδο” και για εποικοδομητικές συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να προβούν σε δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Εάν αυτή η δήλωση βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε -κατά τις πληροφορίες της «Handelsblatt»- το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας με 1,6 δισ. ευρώ.
Ο χρόνος πιέζει δεδομένου ότι το ΔΝΤ οφείλει να καταβάλει την εισφορά του εγκαίρως πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοηθείας τον Αύγουστο. Κατά την προπαρασκευαστική συνεδρίαση των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η επαναγορά του χρέους μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ΕΚΤ και διάφορες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει πρόωρα η Ελλάδα με τη βοήθεια του ΕΜΣ. Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τςη γερμανικής εφημερίδας, η τελευταία δόση πρέπει να ανέρχεται σε περίπου ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Έτσι θα απέμεναν χρήματα για την επαναγορά χρέους. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα πρέπει να δει την πρόταση (μάλλον) με κριτικό πνεύμα. Ένα εναλλακτικό μοντέλο προβλέπει ότι θα μπορούσαν να επιστραφούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα τα κέρδη των τόκων από τα ομόλογα . Η διαδικασία θα διεκπεραιωνόταν στην περίπτωση αυτή μέσω των κρατών της ευρωζώνης και του ΕΜΣ. Κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη στο παρελθόν. Από την εποχή εκείνη βρίσκονται ακόμα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ “παγωμένα” κέρδη από τόκους σε λογαριασμούς του ΕΜΣ. Η καταβολη των κερδών από τόκους θα μπορούσε να συνδεθεί με όρους, όπως είναι οι μικρότερες ιδιωτικοποιήσεις.
Εκτός από αυτά τα μέτρα, οι διασώστες της Ελλάδας εργάζονται επίσης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάπτυξης. Εάν η οικονομία εξελίσσεται χειρότερα από το αναμενόμενο, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ή θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή εντελώς. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις από τόκους θα πρέπει να υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο.
Πηγή: wirtschaft.com