Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ του κούνησαν το δάχτυλο και ο Βαρουφάκης… σήκωσε μύτη

Οι ΗΠΑ του κούνησαν το δάχτυλο και ο Βαρουφάκης… σήκωσε μύτη

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος είχε ζητήσει από την Αθήνα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο. 

“Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση -και εκεί συμφωνούμε- να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε ότι από την άλλη μεριά η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Τζακ Λιου «κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά. Οπότε, οι ΗΠΑ –και αυτό ήταν μια από τις δηλώσεις/θέσεις/τοποθετήσεις του στη συζήτησή μας, δεν παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά κρίνουν ότι έχουν υποχρέωση να πιέζουν και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να έρθουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Αυτό που προσπαθούμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως «η κυβέρνησή μας εξελέγη στη βάση μιας ατζέντας άκρως μεταρρυθμιστικής. Η θέση μας είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα –ένα από τα μεγάλα προβλήματα- είναι ότι δυστυχώς οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει και αυτές που έχουν γίνει, έχουν αποπειραθεί, έχουν γίνει σαθρά. Επιπλέον, οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος που έχει γνώση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, αν έκανε μια ιεράρχηση των προβλημάτων, των κακοπαθειών της ελληνικής οικονομίας από τη χειρότερη περίπτωση στη λιγότερο προβληματική, θα έβλεπε ότι οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα αντί να στρέφονται στην κορυφή της πυραμίδας εκεί που είναι τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στρέφονται προς ήσσονος σημασίας ζητήματα.

Μιλάμε συνέχεια για τους ταξιτζήδες και τους φαρμακοποιούς, όταν έχουμε ολιγοπωλιακές και προσοδοφορικές καταστάσεις οι οποίες κρατάνε την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και δεκαετίες».

«Δεν ζητάμε τίποτα, όπως δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν φίλο εκτός ευρωζώνης», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν αιτήματα προς τις ΗΠΑ. «Όταν τίθεται το ερώτημα για παράδειγμα, ποιος είναι ο στόχος ενός ταξιδιού στη Ρωσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, αν θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε βοήθεια και «πλάτες» στη διαπραγμάτευση εκτός ευρωζώνης, δεδομένη μου απάντηση είναι ότι ως Υπουργός Οικονομικών κρίνω ότι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης, το πρόβλημα της κρίσης του ευρώ, το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ποτέ δε θα αποζητήσουμε διαμεσολάβηση κάποιου παράγοντα εκτός της ευρωζώνης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διμερείς σχέσεις και ανταλλαγή απόψεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχία, μακρά παράδοση φιλίας και ιδίως βεβαίως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ».

“Θέλαμε συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών νοσοσχεδίων, αλλά οι θεσμοί ήταν αρνητικοί”

«Εμείς πάρα πολύ θέλαμε, διακαώς αποζητούσαμε η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. Αυτό ήταν το αίτημά μας. Δυστυχώς, από την μεριά των θεσμών υπήρξε μια άρνηση, αν θέλετε, αυτής της διαδικασίας. Ζητούσαν ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας:

“Προσωπικά έχω δηλώσει πολλές φορές στους εταίρους μας και στους συνομιλητές μου ότι πάντα θεωρούσα αναποτελεσματική μια συζήτηση επί πάντων, γιατί καταλήγει να είναι μια συζήτηση για το τίποτα. Ελπίζω ότι τώρα, που μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, επιτέλους θα γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και μήνες. Συζήτηση επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Παράδειγμα, τη φοροδιαφυγή, το φορολογικό γενικά, για τα κόκκινα δάνεια, για τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό είναι ακριβώς που ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα ευοδωθεί αυτή μας η προσπάθεια».

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση, η οποία είχε ένα ερώτημα: Πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα μεταξύ του σήμερα και της συμφωνίας και να κάνουμε τη διαδικασία πιο αποτελεσματική».

Μάλιστα, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη πολύ συχνά υπάρχει μια «ενδιαφέρουσα αναντιστοιχία» μεταξύ αυτών που λέγονται κεκλεισμένων των θυρών και αυτών που βγαίνουν κατόπιν είτε με τη μορφή διαρροών είτε και κάποιες φορές υπό τη μορφή επίσημων ανακοινώσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε