Αναταραχή παρουσιάζει και η Wall Street, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ιστορική «βουτιά» της μετοχής της τράπεζας Credit Suisse στην Ελβετία και λίγες ημέρες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, την ώρα που οι αγορές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται «στο κόκκινο».
Πολλές τράπεζες της Ευρώπης προχωρούν σε sell off, ενώ οι μετοχές στη Wall Street «βουλιάζουν». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Dow Jones έχει κατρακυλήσει κατά 420 μονάδες (1,3%) στις 31.736 μονάδες ενώ ο δείκτης S&P 500 μειώνεται κατά 1,2% στις 3.867 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq υποχωρεί στο -0,9%, δηλαδή στις 11.321 μονάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank να πίεζε τις μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, λόγω των υψηλών επιτοκίων της Federal Reserve, όμως τώρα η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse στρέφει στην προσοχή και στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές προχωρούν σε sell off.
Λίγο μετά τις 16:00 της Τετάρτης (15.3.2023), η μετοχή της Credit Suisse έχει φτάσει σε πτώση 30%, με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές Αρχές να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης πολύ νωρίτερα. Το ίδιο «σκούρα» είναι τα πράγματα και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Και αυτό γιατί η μετοχή της Credit Suisse πέφτει κατά τουλάχιστον 27% και παρασέρνει μαζί της και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Citigroup και η Wells Fargo που «χάνουν» από 5% αλλά και η Goldman Sachs και η Bank of American που «χάνουν» από 3% και 4% αντίστοιχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο «κόκκινο» οι αγορές
Όπως είναι φυσικό, η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse παρασέρνει και τις υπόλοιπες. Ο δείκτης Euro Stoxx Banks έχει περιοριστεί κατά 5,8% και έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τη γαλλική BNP Paribas, χάνει τουλάχιστον 8% ενώ στην Ελλάδα η Alpha Bank κατρακυλάει έως και 8,8%.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, αφού και ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.
Ο επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion, Φρανσουά Λαβιέ, δήλωσε στο Bloomberg ότι «οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες».
Το τραπεζικό sell off
Η Credit Suisse έχει ήδη χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας της, αφού η μετοχή της έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Το βήμα πίσω που έκανε ο βασικός μέτοχός της, η Saudi National Bank, από νέα χρηματοδότηση επειδή δεν θέλει να ξεπεράσει το 10% (ήδη βρίσκεται στο 9,9%) σε συνδυασμό με τις διαρροές της ΕΚΤ, οδήγησαν σε τραπεζικό sell off, δηλαδή μαζικές πωλήσεις για ρευστότητα.
Η ΕΚΤ διέρρευσε στο Reuters ότι δεν θα κάνει πίσω και θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκιά της αύριο Πέμπτη, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί «βουτιές» στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης. Η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις των αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν διατρέχει κίνδυνο, γι’ αυτό φαίνεται πως η ΕΚΤ συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική της.
Στην Ελλάδα οι ρευστοποιήσεις επιταχύνθηκαν μετά τις 12:30 στις 4 συστημικές τράπεζες με τα ποσοστά να κυμαίνονται ως εξής: Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank-9,28% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%). Χαρακτηριστική είναι η αρνητική διακύμανση της Alpha Βank ακόμη και όταν στην αρχή ο ΔΤΡ ήταν στις 846 μονάδες.