Ανακοινώνεται σήμερα (01.07.2022) το μεσημέρι από την Eurostat ο πληθωρισμός για τις χώρες της Ευρωζώνης και είναι μάλλον βεβαιότητα ότι θα διαμορφωθεί υψηλότερα σε σχέση με αυτόν του Μαΐου, που ήταν στο 8,1% από 7,4% τον Απρίλιο.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σύμφωνα με τη Eurostat, είχε εκτοξευθεί στο 10,7% από 9,1% που ήταν τον Απρίλιο. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι τιμές είναι υψηλότερα από αυτές του Μαΐου, κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα, όπως καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα αποτυπωθεί στα τελικά στοιχεία, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 και αυτό διότι από την μήνα αυτόν και μετά ξεκινάει η άνοδος των τιμών και ως εκ τούτου η βάση αρχίζει να είναι μεγαλύτερη.
Η πραγματικότητα αυτή θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και η τάση θα είναι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να φθίνει, για τεχνικούς λόγους και όχι για πραγματικούς, αφού η ακρίβεια θα συνεχίσει να υπάρχει στην οικονομία και στην κοινωνία.
Πάντως να σημειωθεί ότι η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι υψηλότερος, κατά μισή τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο, o υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν στην Εσθονία με 20,1%, στην Λετονία με 16,4%, στην Λιθουανία με 18,5% και στην Σλοβακία με 11,8%. Αντίθετα τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Μάλτα με 5,6%, η Γαλλία με 5,8%, η Φινλανδία με 7,1% και η Ιταλία με 7,3%.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 11,3%, από 10,2% που ήταν τον Απρίλιο του 2022.
Το ποσοστό αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 28 ετών, αφού ανάλογο ύψος συναντά κανείς στις αρχές του 1994 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, όταν και ήταν στο 11,7%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%, που ήταν 1,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.
Σημαντική είναι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, που οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7 %, κάτι που δείχνει μία μικρή ανάσχεση της ακρίβειας, αφού η αντίστοιχη αύξηση του Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο ήταν 2,1%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είχαν εντοπιστεί στο φυσικό αέριο με 172,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 80,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 36,6%, στα λαχανικά με 13% και έλαια – λίπη με 23,2%, γαλακτοκομικά – αυγά 14,1%.