Καταπέλτης για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η διοίκηση της Folli Follie, είναι η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στην επιχείρηση και στις θυγατρικές της η PwC. Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνεται και «εμπλοκή» πολιτικών προσώπων, από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο στην έκθεση για τη Folli Follie υπάρχει σαφής τοποθέτηση από την PwC ότι «… οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα».
Στην έκθεση πάντως περιλαμβάνεται αναφορά, από τον υπεύθυνο ασφαλείας του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο email που στάλθηκε στον προφυλακισμένο σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie αναφέρεται «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουμε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο email.
Αναφορές υπάρχουν και στους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, καθώς επίσης και στους βουλευτές Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρο Αραχωβίτη που συμμετείχαν στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον πρώτο μάλιστα να είναι πρόεδρος σε αυτήν. Εκτός από την αναφορά που υπάρχει για «άμεσες ανάγκες» 80.000 του βουλευτή, για τις οποίες ο Μ. Μπαλαούρας απάντησε ότι πρόκειται για δωρεές σε νοσοκομεία της εκλογικής του περιφέρειας Ηλείας, τις οποίες είχε ανακοινώσει δημόσια στον τοπικό Τύπο, υπάρχει και μία άλλη ιδιαίτερα σημαντική αναφορά. Σε email αναφέρεται που αποδίδεται στον Μ. Μπαλαούρα, υπάρχει επισυναπτόμενη συγκεκριμένη τροπολογία η οποία δεν είχε ψηφιστεί ακόμα και αφορούσε τα ΚΑΕ.
Η διαδρομή των 80.000 ευρώ
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η απάντηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο αίτημα του υπεύθυνου ασφαλείας ήταν μονολεκτική, όπως άλλωστε του ζητούσε και γραμμένη με λατινικά «Nai». Σύμφωνα με την PwC δεν υπάρχει άλλη επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Αναφέρεται όμως ότι «σε ατζέντα που βρέθηκε στα γραφεία της Εταιρείας» και που πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία, εντοπίστηκε μία καταχώρηση με περιγραφή που ταιριάζει στα παραπάνω και ημερομηνία 14-05-2018.
Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Folli Follie και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ανέφερε σε συνέντευξη στους ελεγκτές της PwC, ότι «το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ. (φέρεται να είναι ο Γεράσιμος Μπαλαούρας) αν και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Όσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (80) το οποίο είχε αναφέρει στο email του προς τον ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος), ο υπεύθυνος ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι σε θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.
Πάρτι εις βάρος των επενδυτών
Αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από την διοίκηση της Folli Follie τονίζεται ότι παρατηρήθηκαν πρακτικές κατάχρησης και χειραγώγησης της αγοράς, προνομιακή πληροφόρηση και δημοσίευση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Δημήτρης και Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος να αποκομίσουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εις βάρος της εταιρείας και των μετόχων της.
Click4more Folli Follie: «Κλείνει» η ανάκριση, «ανοίγει» η έρευνα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Από την έρευνα της PwC επιβεβαιώνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών, από το 2001, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό πλασματική εικόνα. Αλλά τα ευρήματα της PwC δεν περιορίζονται μόνον στη χειραγώγηση των μετοχών. Αποκαλύπτεται ένα καλά στημένο κόλπο, και προσπάθειες συγκάλυψης και παρεμπόδισης των ελέγχων, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις της QCM.
Ένα καλοστημένο κόλπο
Στην έκθεση των 200 και πλέον σελίδων γίνεται λεπτομερής αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλομέτοχοι, πατέρας και γιός, της Folli Follie, κινούνταν από το 2001 και μετά. Η εταιρία προχωρούσε βασιζόμενη σε ψευδή και παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία μαγειρεύονταν με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, όσο και ο γιος του Τζώρτζης Κουστολιούτσος ήταν οι βασικοί ενορχηστρωτές της μεγάλης απάτης. Παράγγελναν και καθοδηγούσαν τις λαθροχειρίες, τις οποίες κατόπιν – και σε πλήρη γνώση τους – εκτελούσαν συνεργάτες και στελέχη της εταιρίας. Στις σελίδες της ενδιάμεσης έκθεσης αναλύεται δε πως γίνονταν οι εικονικές πωλήσεις στην Ασία, που για το 2017 άγγιξαν το 89% των πωλήσεων, που παραπλανητικά δήλωνε η κινεζική θυγατρική FF Group Sourcing Limited.
Πέρα από τις παραπάνω διαπιστώσεις, η PwC σημειώνει πως εκτός από την επιβάρυνση της Folli Follie με φόρο εισοδήματος (για τα κάλπικα κέρδη), οι ιδιοκτήτες της εταιρείας καρπώνονταν επίσης σημαντικά ποσά τόσο από μερίσματα όσο και ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της PwC από μερίσματα ο Δ. Κουτσολιούτσος εισέπραξε από το 2007 έως το 2017 το ποσό των 44 εκατ. ευρώ και από placements 130 εκατ. ευρώ. Ο δε Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εισέπραξε μερίσματα 2,2 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ από πώληση μετοχών.
Προκύπτουν δε υπόνοιες – πάντα σύμφωνα με την έκθεση της PwC – ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών από τρίτους πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μια από τις περιπτώσεις η αγορά των μετοχών φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των ως άνω μετοχών που χρονικά φαίνεται να πραγματοποιείται μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Πέραν των παραπάνω έχουν εντοπιστεί έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προέβησαν σε αγορά σημαντικού αριθμού μετοχών της εταιρείας μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών πριν την εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry.
Εκτός από τις παραπάνω αποκομίσεις κερδών, η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρεται να απαιτούσε το δανεισμό της από την ίδια την εταιρεία, ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων, χωρίς καμιά νόμιμη δικαιολογία, χωρίς έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων και χωρίς έστω μια προσχηματική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που ούτως ή άλλως ήλεγχαν.