Η αγορά ακινήτων που κόντρα στο «ρεύμα» γνώρισε σημαντική άνοδο στα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, μπαίνει στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ που αναζητούν παραβατικές συμπεριφορές σε μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών κληρονομιών.
Υποθέσεις ακινήτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον παίρνουν σειρά και η ΑΑΔΕ θα τις κάνει φύλλο και φτερό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο έγιναν όλα απόλυτα νόμιμα. Στην αντίθετη περίπτωση οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι λοιπόν στην ΑΑΔΕ έρχονται χιλιάδες φάκελοι με παλιές και νέες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών ανοίγουν, δρομολογώντας πάνω από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.
Παράλληλα και με στόχο να αποκαλυφθούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά την καθιέρωση του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τις γονικές παροχές, στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.
Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν και οι ανοιχτές υποθέσεις του 2017 που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο
Με τις υποθέσεις του έτους 2017, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 να βρίσκονται ψηλά στη λίστα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει βάλει στο «μάτι»:
1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.
2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
6. Κληρονομιές.