Site icon NewsIT

Η Αγορά οδηγεί και η Ευρώπη ακολουθεί…

19.02.2010 | 12:40
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες η αδυναμία επικέντρωσης σε εφαρμοστέα αλλά και υποσχόμενα

 αποδοτικότητα μέτρα από πλευράς Ευρωπαίων Ηγετών, σε σχέση με το συμμάζεμα του Ελληνικού ελλείμματος, απογοήτευσε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Για παράδειγμα, η απόδοση του διετούς Ελληνικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 5%, ακόμα και μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει 53 δις. Ευρώ και να ικανοποιήσει 16 δις. Ευρώ σε λήξεις ομολόγων μέχρι το Μάιο. Παράλληλα, πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της (που είναι 4 φορές αυτό του μ.ο. των ομολόγων κρατών της Ευρώπης).

Το premium λοιπόν που πληρώνουν τώρα οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους Ελληνικά και όχι Γερμανικά ομόλογα φτάνει τις 400 μονάδες βάσης – πολύ μεγάλο λοιπόν το κόστος εξασφάλισης για τα Ελληνικά ομόλογα που τα τελευταία χρόνια είχε μ.ο. 35 μονάδες βάσης.

Οι αγορές φαίνεται να αντικατέστησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εξουσία στην επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και ως επιβεβαίωση αυτού έχουμε τις αυξομειώσεις των spreads.

Οι παρεμβάσεις αυτής της μορφής από τις χρηματαγορές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1993 στις Η.Π.Α. όταν οι τότε αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων είχαν φτάσει στο 8% και στην προσπάθεια να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα επί Clinton έφτασαν στο 4%, στο τέλος του 1998.

Στην Ευρωζώνη και άλλα μέλη έχουν ξεπεράσει τα όρια του 3% που αρχικά είχαν τεθεί στη σχέση του ελλείμματος και του κρατικού προϋπολογισμού. Η χώρα μας είναι η πρώτη σε παραβιάσεις αυτού του ορίου/κανόνα, 8 φορές μέσα σε 9 χρόνια (από το 2001). Η Ιταλία έρχεται δεύτερη με 6 από 9, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Γερμανία με 5 από 9. Και οι 16 χώρες που χρησιμοποιούν το Ευρώ είχαν ελλείμματα πάνω από 3 % το 2009.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται ως προβληματικές χώρες, αν όμως οι αγορές πιέσουν ανοδικά τα spreads τους, τότε η λύση θα πρέπει να είναι Πανευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Για παράδειγμα, σήμερα τα Ελληνικά spreads πήγαν 10,5 μονάδες βάσης πάνω (στο 361,5), της Πορτογαλίας 6 μονάδες βάσης πάνω (στο 180), και της Ισπανίας ανέβηκαν 2 μονάδες βάσης (στο 134). 

Η πώληση του 15-ετούς 5δις. ομολόγου χθες από την Ισπανία, ηρέμησε κατά κάποιο τρόπο τις αγορές και η αποδοχή αυτού του πιο ήπιου κλίματος μπορεί και θα σηματοδοτήσει και άλλες αντίστοιχες εκδόσεις από κράτη-μέλη για το 2010.    

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version