Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει – Σε 17 ως 20% ως το 2020 την εκτιμά το ΚΕΠΕ

Η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει – Σε 17 ως 20% ως το 2020 την εκτιμά το ΚΕΠΕ

Η Ελλάδα μπήκε πλέον στο δρόμο της ανάπτυξης. Η μελέτη της Alpha Bank έδειξε ότι το τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τα επόμενα τα δείχνει έρευνα του ΚΕΠΕ που υποστηρίζει ότι ως το 2020 η οικονομία θα αναπτύσσεται από 2 ως 3% κάθε χρόνο και με σωρευτική ανάπτυξη 17% ως 20%.

Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όπως υπογράμμισε ο επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Νικόλαος Φίλιππας (ο οποίος για το 2015 την αποτίμησε στο 2,9%) απαιτείται πολιτική σταθερότητα, αξιοπιστία και αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της χώρας.

«Η ελληνική οικονομία δύναται να αναπτύσσεται με έναν ετήσιο ρυθμό σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, της τάξεως του 2,4 %» τόνισε η μελετήτρια του ΚΕΠΕ Αικατερίνη Τσούμα. Αναφερόμενη στην συνολική πρόβλεψη για το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020 πρόσθεσε : «Για την περίοδο που εξετάζουμε, σωρευτικά, σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση έως 17% και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μιλάμε για ένα 20%».

Στους κυριότερους τομείς που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της αναπτυξιακής προσπάθειας για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου συγκαταλέγονται ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική οικονομία, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, οι μεταφορές, τα logistics.

Οσον αφορά στο οικονομικό μοντέλο οι μελετητές του ΚΕΠΕ προτείνουν να περιλαμβάνει τη μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου με αναδιάρθρωση του ΑΕΠ και με ανασύνθεση των συνιστωσών του, με τέτοιο τρόπο, που να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, δημοσιονομικής σταθερότητας, εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου, αύξηση των μεριδίων επενδύσεων και εξαγωγών, με ένα επίπεδο κατανάλωσης με θετικό πρόσημο μεν, αλλά με ρυθμούς συμβατούς με την ανάκαμψη της αποταμίευσης.

Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μπορούν να προέλθουν από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕΠ, αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια και συνέργειες, καθώς σημαντική κρίνεται η αύξηση της εσωτερικής αποταμίευσης, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα για επενδύσεις και η επιστροφή πόρων από το εξωτερικό.

Η παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με θέμα : «Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελλάδα του 2020- Προβλέψεις, προϋποθέσεις ανάπτυξης, μηχανισμοί χρηματοδότησης» έγινε από τον πρόεδρο και επιστημονικό διευθυντή του ΚΕΠΕ, καθηγητή Νικόλαο Φίλιππα και δύο εκ των τριών μελετητών (Αικατερίνη Τσούμα, Θεόδωρος Τσέκερης, Έρση Αθανασίου), σε αίθουσα του πανεπιστημίου Μακεδονία παρουσία του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη, που χαιρέτισε στην εκδήλωση και φοιτητών του ΠΑΜΑΚ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε