Την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και πάνω από 10%, κάτι που θα επηρεάσει και τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ, μία καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2οτρίμηνο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 3ο τρίμηνο πάει πολύ καλά από πλευράς ανάπτυξης, θα ενισχύσει το κυβερνητικό αφήγημα για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το επόμενο σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ.
Αν και από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι τίποτε δεν έχει κλειδώσει, πέραν των τριών παρεμβάσεων (πάγωμα έκτακτης εισφοράς και το 2022, διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το επόμενο έτος και μείωση κατά δύο μονάδες από το 24% στο 22% των εταιρικών κερδών), ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση και αφορά μείωση ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» στο τέλος επιτηδεύματος.
Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα σε πρόσφατη πρόβλεψή της αναφέρει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 θα κινηθεί σε διψήφιο νούμερο και συγκεκριμένα την τοποθετεί στο 13%.
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ύφεση 2,3%, τότε για το εξάμηνο, αν επαληθευτεί η εκτίμηση της Τράπεζας, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 5,4%, κατά πολύ πάνω δηλαδή από την επίσημη εκτίμηση που υπάρχει για το σύνολο του έτους και η οποία είναι στο 3,6%.
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, αν και για την ώρα δεν έχουν αναθεωρήσει την εκτίμησή τους, αυτό θα συμβεί την 1η Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή.
Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης θα κινείται πάνω από το 4,3%, αλλά η αγορά και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα κινηθεί ξεκάθαρα πάνω από το 5%.
Οι εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές στηρίζονται στους λεγόμενους πρόδρομους δείκτες της ελληνικής οικονομίας που αν μη τι άλλο δείχνουν ιδιαίτερα βελτιωμένοι.
Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία που φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας:
- Δείκτης οικονομικού κλίματος: Έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας.
- Λιανικό εμπόριο: Αύξηση 10,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούνιο, καθώς κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων.
- Βιομηχανική παραγωγή: Για πολλούς μήνες βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Για παράδειγμα ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,8% έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σε μέσα επίπεδα για την περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,6%.
- Οικοδομική δραστηριότητα: Ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Το α’ πεντάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 41,6%. στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,9% στην επιφάνεια και κατά 53% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2020.
- Τουρισμός: Το αρχικό σενάριο που ήθελα έσοδα 9 δις για το 2021, όχι μόνο φαίνεται να γίνεται πράξη, αλλά μπαίνει πλώρη για ψηλότερα.