Site icon NewsIT
16:22 | 08.12.23

Η άνοδος της τιμής του χρυσού ήρθε για να μείνει

Η άνοδος της τιμής του χρυσού ήρθε για να μείνει

stack of shiny gold bars on down trend financial gold price graph ,concept of economy crash and financial crisis, 3d illustration

Newsit Newsroom

Μπορεί ο χρυσός να «χτυπήσει», το 2024, τα 2200 δολάρια η ουγκιά; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση που έρχεται από τις αγορές είναι ένα επιφυλακτικό αλλά όχι αδύναμο «ναι». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο τελευταίο report του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), στην τελευταία του ανακοίνωση το 2023, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα 2100 – για να διολισθήσει αλλά να παραμείνει πάνω από το 2000 δολάρια στην συνέχεια – λόγω δύο βασικών γεγονότων. Το πρώτο γεγονός είναι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ την άνοιξη – κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο – και το δεύτερο ήταν στην συνέχεια η σύγκρουση στην Γάζα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις οι γεωπολιτικές αναταραχές έχουν προσθέσει κάτι μεταξύ 3% έως 6% στην αύξηση της τιμής του χρυσού μέσα στο 2023. Στο ίδιο report το WGC υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το 2024 οι αυξήσεις των αποδόσεων χρυσού σε δολάρια δεν φτάσει στα ίδια ύψη, η πραγματοποίηση αγορών πάνω από την «τάση» θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις τιμές του χρυσού. Όπως είναι γνωστό ο χρυσός έσπασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγκιά τη Δευτέρα πριν μετριαστεί στην συνέχεια ελαφρώς η αύξηση αυτή και οι τιμές spot κυμαίνονταν γύρω στα 2.030 δολάρια ανά ουγκιά νωρίς την Παρασκευή.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού παρά τις σπασμωδικές ενδιάμεσες κινήσεις συνεχίσθηκε και δεν ανατράπηκε είτε το δολάριο ήταν σε αυξητική τάση είτε ήταν σε καθοδική, σε συνάρτηση πάντα με τις εναλλαγές στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που μεταφέρουν τα διεθνή οικονομικά πρακτορεία τους τελευταίους μήνες συγκλίνουν στην άποψη ότι αφ’ ενός η αύξηση των αγορών χρυσού σε φυσική μορφή θα συνεχισθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και αφ’ εταίρου οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταραχές διατηρούν μια εκτατική δυναμική. Και οι δύο παράγοντες τροφοδοτούν ζήτηση σε φυσικό χρυσό η οποία δεν φαίνεται να ελέγχεται πλέον τόσο αποτελεσματικά όπως στο παρελθόν, από τις χρηματιστηριακές κινήσεις σε Wall Street και Λονδίνο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version