Οικονομία

Η ανοικοκύρευτη Ευρώπη μπορεί να βγεί από την ύφεση

- 'Εκθεση της Citi υποστηρίζει οτι η ΕΕ θα βγεί πολύ δυνατή από την κρίση
- Λέει επίσης οτι δεν θα αφήσει κανείς την Ελλάδα να χρεοκοπήσει
- Θα μπορούσε ακόμα και τώρα η ΕΚΤ να ρίξει ζεστό χρήμα και να τονώσει τις αγορές

Μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και να εξηγήσει γιατί η ΕΕ έχει βυθιστεί τόσο μέσα στην κρίση.

Σύμφωνα με την έκθση της Citi, η ΕΚΤ έχει «βαθιές τσέπες» και θα μπορούσε να ρίξει στη «μάχη» του χρέους περί τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υπογράφων την έκθεση, Willem Buiter, εμφανίζεται σίγουρος οτι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη διαθέτουν τα μέσα για να μην αφήσουν κάποια χώρα – βλέπε Ελλάδα – να χρεοκοπήσει αλλά και να στηρίξουν εκείνες που έχουν την ανάγκη της.

Οι μηχανισμοί στήριξης των κρατών-μελών και του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες-μέλη της), τα δημοσιονομικά «πακέτα» και μηχανισμοί όπως το EFSF, το ελληνικό «πακέτο» διάσωσης, το EFSM και, από τα μέσα του 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Λέει χαρακτηριστικά, οτι όπως γίνεται παγκοσμίως, αν μια Κεντρική Τράπεζα, δεν θέλει να χρεοκοπήσει μια χώρα, δεν το επιτρέπει. Έτσι λοιπόν και η ΕΚΤ «δεν χρεοκοπεί αν δεν το θέλει», αφού μπορεί να λειτουργήσει ως έσχατος δανειστής τυπώνοντας χρήμα.

Εξηγεί επίσης ότι, θεωρητικά, η ΕΚΤ μπορεί να «απορροφήσει» απεριόριστες ζημίες στην προσπάθειά της να στηρίξει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις τράπεζές τους, σημειώνει ωστόσο ότι πρόκειται για μία Κεντρική Τράπεζα με ισχυρή δέσμευση απέναντι στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμη κι έτσι, η ΕΚΤ θα μπορούσε -χωρίς να ρισκάρει άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2%- να ρίξει στη «μάχη» της κρίσης χρέους περί τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί στο μετριοπαθές επίπεδο του 1,5%.

Αυτό που τονίζει επίσης είναι οτι παρά την σκληρή της στάση μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να διαλύσει το ευρώ ή την Ε.Ε.

Και καταλήγει: «Η Ευρώπη δεν ενεργεί ποτέ νοικοκυρεμένα, σπάνια βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και συνήθως κάνει το σωστό μόνο όταν όλες οι άλλες λύσεις έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει».

Έτσι ο ίδιος εκτιμά ότι η σημερινή κρίση του κρατικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι άλλο “Nein” από τους γερμανούς στα ευρωομόλογα

«Μεγάλη»… Τρίτη για την Ευρωζώνη – Συναντώνται στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας-Γερμανίας

Πορτογαλικό «όχι» στον «χρυσό κανόνα» Μέρκελ-Σαρκοζί

Υπέρ του ευρωομόλογου και το Βέλγιο

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας
Προηγούμενες διοικήσεις θεωρούσαν την ενέργεια εμπόδιο αντί για τεράστιο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και για να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί, πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή ενέργειας, τονίζει ο Κρις Ράιτ
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας