Με όπλο στη φαρέτρα την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την ουσιαστική και τυπική αποχώρηση από την Ελλάδα, μετά από 12 χρόνια παρουσίας, ξεκινάει σήμερα η συζήτηση για τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Οι δανειστές θα έχουν συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να καθορίσουν την επόμενη ημέρα, κυρίως σε ότι αφορά κάποια … «υπόλοιπα» υποχρεώσεων που έχει η χώρα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημαντικά είναι επίσης και το τι θα γίνει με τις δύο δόσεις που απομένουν να λάβει η Ελλάδα, από την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα.
Οι συζητήσεις, δεν αναμένεται να είναι χρονοβόρες σε αυτή την τελευταία, 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στην συζήτηση θα βρεθεί η πρόοδος της Ελλάδας σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και που η εκπλήρωση τους θα σημάνει την απαγκίστρωση από την εποπτεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα θα συζητηθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την «συγχώνευση» των δύο δόσεων που απομένουν ύψους 1,5 δις. ευρώ και την καταβολή τους το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θεωρούν σημαντική την στιγμή αυτή, αφού η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αποτελεί την απαρχή στην πορεία απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης οι θεσμοί θα εξετάσουν αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 13ης έκθεσης αξιολόγησης.
Οι βασικές εκκρεμότητες που έχουν μείνει ως «ουρά» είναι:
- Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).
- Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
- Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Η επικύρωση των δασικών χαρτών.
- Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis».
- Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας.
- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
- Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις.
- Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης.
- Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
Να σημειωθεί ότι έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σταματούν οι έλεγχοι. Η Ελλάδα, θα αξιολογείται ανά εξάμηνο με βάση το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.