Site icon NewsIT
08:19 | 09.01.24

Η Αργεντινή ζητά να μην κατασχεθούν assets της πετρελαϊκής εταιρείας της από hedge fund – Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Η Αργεντινή ζητά να μην κατασχεθούν assets της πετρελαϊκής εταιρείας της από hedge fund – Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

FILE PHOTO: Argentine president-elect Javier Milei addresses supporters after winning Argentina's runoff presidential election, in Buenos Aires, Argentina November 19, 2023. REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo

Newsit Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης τόσο σε σχέση με την τύχη της αργεντίνικης εταιρείας πετρελαίου, όσο και σε σχέση με την τύχη του χρέους της χώρας (σ.σ. Αργεντινή).

Η Αργεντινή ζήτησε από δικαστήριο του Μανχάταν να σταματήσει την Burford Capital από την άμεση προσπάθεια κατάσχεσης των ξένων περιουσιακών στοιχείων της αργεντίνικης εταιρείας πετρελαίου, καθώς το hedge fund επιδιώκει να εισπράξει δισεκατομμύρια δολάρια που δικαστής έκρινε ότι της οφείλονται από τη νοτιοαμερικανική χώρα.

Σε μια κατάθεση τη Δευτέρα (08.01.24) προς την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Λορέτα Πρέσκα (Loretta Preska), η Αργεντινή αντιτάχθηκε στην πρόθεση της Burford να ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αμέσως μετά τις 10 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντας τη χρονική στιγμή “περιττή και πρόωρη”.

 Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, έγραψαν οι δικηγόροι της χώρας, “τα δικαστήρια έχουν κρίνει πολύ μεγαλύτερες περιόδους ως “εύλογες””.

Η Πρέσκα, η οποία αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα σήμερα (09.01.24), έχει ήδη χορηγήσει πολλαπλές αναβολές στην εκτέλεση της υπόθεσης.

Η Burford είχε ζητήσει με δική της κατάθεση να οριστεί η επομένη της 10ης Ιανουαρίου ως “εύλογο χρονικό διάστημα” για να αρχίσει να προσπαθεί να κατάσχει ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτή είναι η προθεσμία μέχρι την οποία η Αργεντινή πρέπει να δεσμεύσει μια εγγύηση στους ενάγοντες – μία από τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου η Preska να παρατείνει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασής της ύψους 16,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων εν αναμονή της έφεσης της χώρας σε ανώτερο δικαστήριο.

Στο δικαστήριο, η Αργεντινή δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δεσμεύσει την εγγύηση – μετοχές της YPF και απαιτήσεις από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο – και δεν είναι σε καλό δρόμο ούτε για να εκπληρώσει τη δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή να ζητήσει ταχεία διαδικασία έφεσης. Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου, επανέλαβε τον Δεκέμβριο ότι η Αργεντινή δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει και έθεσε την ιδέα να πληρώσει τους ενάγοντες με ένα αιώνιο ομόλογο, μια πρόταση που αντιμετωπίστηκε με γρήγορο σκεπτικισμό από τους αναλυτές.

Η υπόθεση κατά της Αργεντινής ασκήθηκε από εταιρείες που δεν έλαβαν προσφορά όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της χώρας, η YPF SA, εθνικοποιήθηκε το 2012 – μια παραβίαση του καταστατικού της YPF εκείνη την εποχή.

 Η Burford χρηματοδοτεί την υπόθεσή τους και δικαιούται μεγάλο μέρος της απόφασης ύψους 16,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αργεντινή ετοιμάζει πληρωμή ομολόγου 1 δισ. δολαρίων εν μέσω συνομιλιών με το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Αργεντινή πρόκειται να καταβάλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στους ξένους κατόχους ομολόγων αυτή την εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέ Μίλεϊ συνεχίζει τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κατά συρροή χρεοκοπημένη χώρα.

Οι τόκοι διαφόρων ομολόγων σε σκληρό νόμισμα λήγουν σήμερα (09.01.24), σηματοδοτώντας μια σημαντική δοκιμασία για τον Μιλέι, μόλις ένα μήνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

Παρά την έλλειψη μετρητών, η κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εν μέρει καταφεύγοντας στα συναλλαγματικά αποθέματα που ενισχύθηκαν από τα αρχικά μέτρα σοκ του Μιλέι.

“Θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν επρόκειτο να χρεοκοπήσουν”, δήλωσε σχετικά με την πληρωμή η Cathy Hepworth, επικεφαλής του τμήματος χρέους αναδυόμενων αγορών της PGIM Fixed Income. “Είναι λίγο λιγότερο βέβαιο καθώς προχωράει το έτος και καθώς φτάνουμε στο επόμενο έτος”.

Ο λογαριασμός λήγει την ώρα που η κυβέρνηση συναντάται με αξιωματούχους του ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 44 δισ. δολαρίων σε τροχιά.

Η χώρα δεν επιδιώκει ένα νέο πρόγραμμα ούτε ζητά νέα χρηματοδότηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ Μανουέλ Αντόρνι στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο (Luis Caputo) και ο προσωπάρχης του Μίλεϊ, (Νικόλας Πόσε) Nicolas Posse, συναντήθηκαν χθες (08.01.24) με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ υπό τον Λούις Κουμπέντου (Luis Cubeddu) και το Ashvin Ahuja. Αξιωματούχοι του Ταμείου συναντήθηκαν την Παρασκευή (05.01.24)  με τεχνικά κλιμάκια της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της Αργεντινής ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει μια εκταμίευση ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται η κυβέρνηση για να αποπληρώσει το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πληρωμή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο, αλλά η αλλαγή κυβέρνησης καθυστέρησε τις συνομιλίες.

Καθώς η ομάδα του Μίλεϊ ετοιμάζεται να συναντηθεί με το προσωπικό του ΔΝΤ, το πέσο αποδυναμώνεται στις παράλληλες αγορές που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τους νομισματικούς ελέγχους. Τη Δευτέρα (08.01.24) άγγιξε νέο χαμηλό 1200 ανά δολάριο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έβδομη συνεχόμενη ημέρα που η παράλληλη ισοτιμία εξασθενεί έναντι του δολαρίου.

Η αισιοδοξία ότι η Αργεντινή θα παραμείνει ενήμερη ως προς τις υποχρεώσεις της συνέβαλε στην επίτευξη μιας υπερθετικής απόδοσης των ομολόγων της σε δολάρια. Τους τελευταίους τρεις μήνες, το χρέος έχει αποδώσει 43%, καλύτερα από τον μέσο όρο του 9% του δείκτη Bloomberg για το κρατικό χρέος των αναδυόμενων αγορών.

Αλλά η πληρωμή από μόνη της δεν θα απαλύνει τις ανησυχίες της Wall Street για την Αργεντινή, τα υπερπόντια ομόλογα της οποίας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε προβληματικό έδαφος. Τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα έχει δεχθεί νέες πιέσεις, οι δημοπρασίες τοπικών ομολόγων που προορίζονται για τη διευθέτηση των χρεών των εισαγωγέων έχουν αποτύχει και τα εργατικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε πανεθνικές διαδηλώσεις αργότερα αυτό το μήνα.

Όλα αυτά απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω την άνοδο των ομολόγων. Τα ομόλογα που λήγουν το 2030 υποχώρησαν κατά περίπου 1,1 σεντς την περασμένη εβδομάδα και οι διαχειριστές κεφαλαίων απαιτούν σχεδόν 2.000 μονάδες βάσης επιπλέον απόδοσης έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων για να κρατήσουν το χρέος της χώρας σε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan, πολύ πάνω από το όριο της δυσπραγίας.

Η χώρα έχει άλλα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους και κεφάλαιο που λήγουν τον Ιούλιο.

Ο Samy Muaddi, ο οποίος επιβλέπει χρέος αναδυόμενων αγορών ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην T. Rowe Price, δήλωσε ότι αν οι Αργεντινοί αγκαλιάσουν τον Milei και την πίεσή του για σφίξιμο της ζώνης, τα ομόλογα “θα μπορούσαν να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version