Οικονομία

Η ΔΕΘ φέρνει νέες μειώσεις φόρων: «Κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Στην τελική ευθεία πριν από τη ΔΕΘ και εντός από τα σενάρια για τον ανασχηματισμό έρχονται κι εκείνα για τις μειώσεις φόρων. Όπως κάθε χρόνο άλλωστε…

Το νέο «πακέτο ΔΕΘ» θα φέρει μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως η μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην Έκθεση.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι η ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, ώστε οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 να μην προκαλέσουν την αύξηση του φόρου.

Στα… σκαριά είναι επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά από το 2022 για όλους, καθώς επίσης και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από 01.01.2022.

Το πακέτο αυτό έχει κοστολογηθεί στα 650 εκατ. ευρώ.

Ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ με νέα διευρυμένα κλιμάκια, χαμηλότερους συντελεστές και μείωση ή πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ, εξετάζονται δύο βασικά εναλλακτικά σενάρια: είτε η σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου είτε η κατάργησή του και η συγχώνευσή του με τον κύριο φόρο.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2022 κατά 8% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου 2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογουμένους, με ωφελουμένους περισσοτέρους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ.

Η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου σε όλους τους φορολογουμένους σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πάψουν να επιβαρύνονται με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα πάρουν οι πλέον υψηλόμισθοι, δηλαδή τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα στελέχη του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα (οι γενικοί και ειδικοί γραμματείες, οι επικεφαλής των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των Α.Ε. του Δημοσίου).

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης από την 1η-1-2022.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα