Site icon NewsIT

Η ΕΕ επιθυμεί εκ νέου δασμούς σε γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία

20.03.2024 | 09:34
Η ΕΕ επιθυμεί εκ νέου δασμούς σε γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία

Blockade of grain from Ukraine, Import of Ukrainian grain by the European Union, Concept, Farmers' problems, Agricultural products, Quality standards of grain from Ukraine

Η ΕΕ επιθυμεί να επαναφέρει δασμούς σε μεγάλες ποσότητες ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία για να στηρίξει τους ευρωπαίους αγρότες.

Οι διαπραγματευτές από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σχετικά στις Βρυξέλλες σήμερα (20.03.24) τα χαράματα, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, τα συγκεκριμένα προϊόντα της Ουκρανία είναι τα αυγά, τα πουλερικά, η ζάχαρη, ο αραβόσιτος, η βρώμη, το πλιγούρι και το μέλι.

Στο μέλλον, πρόκειται να υπάρξει μια συγκεκριμένη ποσόστωση αυτών των προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται αφορολόγητα στην ΕΕ.

Μόλις συμπληρωθεί αυτή η ποσότητα, θα πρέπει να καταβληθούν και πάλι δασμοί. Προς το παρόν, δεν θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται δασμοί στις εισαγωγές σιταριού, αν και θα είναι δυνατή η λήψη μέτρων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Η ΕΕ είχε αναστείλει τους δασμούς μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Με τη σχεδιαζόμενη επαναφορά των εμπορικών περιορισμών για ορισμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία άνω μιας ορισμένης ποσότητας, η ΕΕ κινείται και πάλι εναντίον των γεωργών. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών, η Επιτροπή της ΕΕ είχε ήδη επιτρέψει προσωρινά λιγότερο αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των αγροτών στην ΕΕ, οι αγρότες από την Πολωνία ειδικότερα είχαν ζητήσει αλλαγές στην ουκρανο – ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.

Οι Πολωνοί αγρότες επικρίνουν εδώ και μήνες την εισαγωγή φθηνότερων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Για παράδειγμα, θέλουν να αποτρέψουν το φθηνότερο ουκρανικό σιτάρι να φτάσει στην εγχώρια αγορά.

Πιέσεις από την Ανατολική Ευρώπη και τη Γαλλία

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν όλους τους εισαγωγικούς δασμούς και τις ποσοστώσεις για τα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα.

Υπήρχε ήδη μια εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η πρόσθετη ελάφρυνση πήγε πολύ πιο πέρα από αυτή. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis, η ΕΕ δεν έχει λάβει ποτέ στο παρελθόν τέτοια μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου.

Οι αγρότες από τέσσερις άλλες ανατολικές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσανάλογο ανταγωνισμό λόγω των αυξημένων εισαγωγών προϊόντων από την Ουκρανία. Πρόσφατα, ωστόσο, αυξήθηκε και η πίεση από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις γαλλικές γεωργικές ενώσεις AGPB και AGPM, οι παραγωγοί σιτηρών έχουν αποδυναμωθεί από την πτώση των τιμών και την εκρηκτική αύξηση του κόστους και υποφέρουν εδώ και μήνες από σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούνται από την εισροή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ.

Η πίεση από τους αγρότες στους δρόμους φαίνεται να έχει περαιτέρω αντίκτυπο. Τον Σεπτέμβριο, ο επίτροπος Εμπορίου Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά με τα ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ: «Δεν βλέπουμε επί του παρόντος στρεβλώσεις της αγοράς σε αυτά τα πέντε κράτη μέλη».

Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν κατά καιρούς περιορίσει ανεξάρτητα τις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων.

Η Koμισιόν είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της ΕΕ. Κατά κανόνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπεται να απαγορεύουν από μόνα τους ορισμένες εισαγωγές.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δεν έχει επικρίνει τις εμπορικές διευκολύνσεις για την Ουκρανία. Η υφυπουργός Ανα Λίρμαν (Anna Lührmann) από το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης (19.03.24) ότι η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της δυνατότητας της Ουκρανίας να συνεχίσει να εξάγει γεωργικά προϊόντα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version