Οικονομία

Η εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας – Μόνιμη μείωση τιμής προϊόντων στο ράφι και εφαρμογή για καταγγελίες

Στην εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρεται στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, και πως αυτά θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Όπως είπε, ένας από τους στόχους των παρεμβάσεων της κυβέρνησης είναι η μείωση των τιμών στο ράφι και η τόνωση του ανταγωνισμού, και γι αυτό ανακοίνωσε 4 μέτρα.

Το πρώτο μέτρο είναι η μόνιμη μείωση τιμής προϊόντων στο ράφι. Αυτά τα προϊόντα θα έχουν ειδική σήμανση, που θα δείχνει πως το προϊόν έχει μειωμένη τιμή σε σχέση με τη μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα είπε πως «με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι προϊόντα με μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος».

Το δεύτερο μέτρο είναι ο αυστηρός έλεγχος των προμηθευτών όπως και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν τον τιμοτακατάλογο των προμηθευτών τους. Να δείχνουν δηλαδή την καθαρή τιμή των όσων προμηθεύονται, πριν τα πουλήσουν στους καταναλωτές.

Το τρίτο μέτρο: Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης

Τέταρτο μέτρο όπως είπε ο κ. Σκρέκας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Με αναβάθμιση του 1520, του αριθμού υποβολής καταγγελιών αλλά και με τη δημιουργία εφαρμογής στα κινητά.

Το application αυτό θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό το πότε.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Για τις τιμές στα καύσιμα ανέφερε πως οι ανατιμήσεις είναι έξω από τις δυνάμεις της Ελλάδας, και αυτό που μπορεί να γίνει είναι έλεγχοι για να πιαστούν τυχόν παραβάτες που προσπαθούν να αισχροκερδήσουν.

 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει έλεγχος στα διυλιστήρια, είπε πως δεν υπάρχει, καθώς επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές, άρα δεν εξετάζονται για αισχροκέρδεια. Ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε επιβάλλει το φόρο στα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, από τα οποία χρηματοδοτήθηκε το market pass.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα