Οικονομία

Η έξοδος του ΔΝΤ φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμολογία για την ελληνική οικονομία

Η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει το τέλος για το Γραφείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, έχει μεν συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, ωστόσο φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμολογία για την ελληνική οικονομία, από τους οίκους αξιολόγησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν άριστα ότι την πιστοποίηση για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα την πάρουν μόνο από τους οίκους αξιολόγησης και από κανέναν άλλον. Μπορεί οι δανειστές να μας «στολίζουν» καθημερινά με θετικά σχόλια, ωστόσο αυτό δεν φτάνει όσο η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης για τα ελληνικά ομόλογα, είναι … junk (σκουπίδια).

Click4more Μητσοτάκης: “Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα”!

Απαιτείται να υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους κορυφαίους οίκους, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει επίπεδο. Και η κίνηση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει την αποχώρηση από την Ελλάδα του ΔΝΤ, στέλνει ένα μήνυμα λήξης συναγερμού για την κρίση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ξεκινήσει την διαδικασία προκειμένου να πληρωθεί ένα μέρος ακόμη των δανείων του ΔΝΤ, έτσι ώστε ο δανεισμός από το Ταμείο να μειωθεί σημαντικά και να υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ώστε να επιτρέπεται η αποχώρηση του ΔΝΤ από την ελληνική πρωτεύουσα.

Εφόσον αυτό συμβεί, πράγμα που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, τότε είναι ένα ακόμη και μάλιστα σοβαρό σινιάλο στις αγορές και στους οίκους να … βιαστούν να πιστοποιήσουν την ελληνική … «επιστροφή».

Έρχονται αναβαθμίσεις

Έτος αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία θα είναι το 2020 σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Citi, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιο κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία είναι στις 24 Ιανουαρίου όταν είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από την Fitch, στις 24 Απριλίου στη διπλή αξιολόγηση από S&P και DBRS και στις 8 Μαΐου όταν θα δώσει τη δική της «ετυμηγορία» η Moody’ s.

Σύμφωνα με τη Citi το spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό θα υποχωρήσει έως τις 100 μονάδες βάσης μέσα στο 2020 από 168 μονάδες που διαμορφώθηκε στις συναλλαγές της Τρίτης. Με δεδομένο ότι όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα διατηρηθούν σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δευτερογενή αγορά μπορεί να υποχωρήσει έως το εντυπωσιακά χαμηλό επίπεδο του 0,7%.

Από την πλευρά της, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale συστήνουν την αγορά ελληνικών καλυμμένων ομολόγων μαζί με ιταλικών και ισπανικών, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει θετική δυναμική λόγω της αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης. Οι ελληνικοί καλυμμένοι τίτλοι είναι οι φθηνότεροι στην Ευρωζώνη και αυτό τους κάνει ακόμη πιο ελκυστικούς, σημειώνουν.

ΔΝΤ και αποπληρωμή δανείων

«Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, στην Ουάσιγκτον.

Click4more “Καλώς ήρθατε κύριε Μητσοτάκη” – “Καλώς… φύγατε ΔΝΤ”!

Όπως είπε, «πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χ. Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το ΔΝΤ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του Δ.Ν.Τ.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα