Site icon NewsIT

Η εξομολόγηση του Τάιλερ, οι δημόσιες εμφανίσεις του πρώην υπουργού μετά το διαζύγιο, η εβδομάδα των παρουσιάσεων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, η κακοδιαχείριση των κρατικών ακινήτων και η μάχη των Στασινόπουλων για τη διάσωση της ΣΙΔΕΝΟΡ

22.01.2024 | 05:10
Η εξομολόγηση του Τάιλερ, οι δημόσιες εμφανίσεις του πρώην υπουργού μετά το διαζύγιο, η εβδομάδα των παρουσιάσεων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, η κακοδιαχείριση των κρατικών ακινήτων και η μάχη των Στασινόπουλων για τη διάσωση της ΣΙΔΕΝΟΡ

Report

Η εξομολόγηση του Τάιλερ

Ως έναν άψογο οικοδεσπότη περιγράφουν τον Τάιλερ Μακμπέθ, σύζυγό του Στέφανου Κασσελάκη, οι βουλευτές που ήταν στην Σπέτσες για το διήμερο του brain storming. Στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο σπίτι του, ο Τάιλερ τους ευχαρίστησε που ήρθαν, φρόντιζε να μην λείπει το κρασί από τα ποτήρια τους, επιτηρούσε τον μπουφέ (το μενού ήταν κοτόπουλο, μπιφτέκια, ρύζι, σαλάτες κλπ). Πέρασε από όλα τα τραπέζια για να μιλήσει με όλους. Κάποια στιγμή εξομολογήθηκε ότι ακόμη και όταν στραβώνουν τα πράγματα, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και αυτό προσπαθεί να το μεταφέρει και στον Στέφανο. Πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλύτερα και θα φανεί στις ευρωεκλογές. Πανταχού παρούσα ήταν και η σκυλίτσα του ζεύγους, η Φάρλι.

«Άλλο κόμμα»

Στις συζητήσεις που έγιναν, στις Σπέτσες μια κοινή παραδοχή των βουλευτών ήταν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα άλλο κόμμα», διαφορετικό από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Από τις θέσεις του για την ασφάλεια και την ανάγκη αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, μέχρι την αύξηση των μισθών του στρατού και το στεγαστικό πρόβλημα των χαμηλόβαθμων στρατιωτικών, την πατριωτική αριστερά, τις αμυντικές δαπάνες που τις υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα. Ο Στέφανος Κασσελάκης τους άκουγε με προσοχή, έκανε ερωτήσεις και σχόλια. «Χρησιμοποιήστε με όπως νομίζετε. Πείτε μου τι θέλετε από μένα να κάνω για να προάγουμε τις προτάσεις σας.»

Στα θετικά είναι και το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε το επικοινωνιακό σώου αυτήν την φορά. Πρωταγωνιστές ήταν οι βουλευτές. Ήρθαν πιο κοντά και όλοι έφυγαν με την προσμονή ότι παρά τις χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις, στους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές το κλίμα μπορεί να αλλάξει ριζικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Χριστόδουλο στον Ιερώνυμο

Η πρόταση Ιερώνυμου να γίνει δημοψήφισμα θύμισε τον μακαριστό Χριστόδουλο όταν η Εκκλησία άρχισε πόλεμο για την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να απαλείψει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες γιατί αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. «Να γίνει ένα δημοψήφισμα και θα δουν ότι ο λαός προσυπογράφει μαζί μας» είχε δηλώσει ο τότε Αρχιεπίσκοπος. Διοργανώθηκαν δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις, στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη και εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών από πιστούς. Ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν ήταν και ο Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της ΝΔ τότε, με την σύζυγο του Νατάσα. Το δημοψήφισμα δεν έγινε. «Οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος» επισήμανε στην ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την συνάντηση Στεφανόπουλου – Ιερώνυμου. «Τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα» είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Εκκλησία.

Βέβαια άλλο το 1997 και άλλο το 2024. Οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες αν και υποκινούνταν και από κόμματα (Νίκη κλπ) ήταν ελάχιστες. Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μια εξαιρετικά μικρή κοινωνική ομάδα και η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση αφορά κυρίως δικαιώματα των παιδιών. Δύσκολα θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις οι αντιδράσεις.

Στο χρηματιστήριο του Μαξίμου

Ψηλά στο Χρηματιστήριο του Μαξίμου είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Βγήκε δυναμικά να στηρίξει την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στα «φροντιστήρια» των βουλευτών απαντώντας σε όσους υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο μια ρύθμιση για τα παιδιά και να μην επιτρέπεται ο γάμος, απαντούσε ότι μια τέτοια τακτική θα έστελνε μήνυμα ομοφοβίας. Παράλληλα τόνισε «μην κοροϊδευόμαστε εάν καταψηφίσετε, θα είναι σαν να καταψηφίζετε αυτό που σας λέει ο πρωθυπουργός». Ο Μητσοτάκης σημειώνει ποιοι βγαίνουν να στηρίξουν και ποιοι έχουν «εξαφανιστεί». Ανάμεσα τους είναι και υπουργοί. Και ο νοών νοείτω.

Στο Νταβός με Ούρσουλα

Το νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με φόντο το χιονισμένο τοπίο του Νταβός, στο περιθώριο του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα της στενής πολιτικής και φιλικής σχέσης που έχουν αναπτύξει. σε μια περίοδο μάλιστα που παρασκηνιακά έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την ηγεσία των κοινοτικών οργάνων μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς είναι από τους πιο ισχυρούς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την έννοια ότι τα κόμματα τους έχουν κερδίσει εκλογές με υψηλά ποσοστά, δεν είναι στην αντιπολίτευση όπως η συντρηπτική πλειονότητα των ηγετών στα άλλα κράτη – μέλη.

Πιθανότητες 15%

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ένα τέλος στα σενάρια που τον φέρουν να αναλαμβάνει μία υψηλή ευρωπαϊκή θέση, το όνομα του και πάλι συζητείται.«Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω» δήλωσε στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας… Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα.»

Οι συζητήσεις έχουν φουντώσει διότι ο νυν πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα κατεβεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οπότε η θέση του θα πρέπει να καλυφθεί νωρίτερα. Ο στόχος του είναι να γίνει πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με ανάλυση γνωστού Οίκου που συμβουλεύει κυβερνήσεις, πολυεθνικές κλπ. σε μυστική δημοσκόπηση που έκανε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη και τώρα συγκεντρώνει πιθανότητες 15% να πάρει την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ίδια έρευνα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι το μεγάλο φαβορί για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν. Το όνομα της έπαιζε και για γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κούρσα προηγείται πλέον ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ο οποίος έχει δηλώσει και δημοσίως ότι θα τον ενδιέφερε πολύ το ΝΑΤΟ και έχει εξασφαλίσει και την στήριξη της Ουάσιγκτον.

Έρωτας!

Κουίζ! Ποιος πρώην υπουργός που κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται δημοσίως πλέον, μετά το διαζύγιο του, με την σύντροφο του; Είναι μία καλλονή όπως λένε όσοι γνωρίζουν το ζευγάρι και ο έρωτας όπως και ο βήχας δεν κρύβεται.

Η εβδομάδα των παρουσιάσεων ξεκινά με ΔΕΗ…

Με την αυριανή αποκάλυψη του νέου πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ στο Λονδίνο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση ξεκινά η εβδομάδα των παρουσιάσεων για τους ισχυρούς ομίλους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εχουν γραφτεί τόσα πολλά σενάρια τις τελευταίες ημέρες για το περιεχόμενο της αυριανής παρουσίασης του Γ. Στάσση που ελάχιστα έχει να προσθέσει η στήλη. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τυχόν αναφορές στο σχεδιασμό της ΔΕΗ στη λιανική πώληση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, ενός από τους πρωτοπόρους ομίλους στην παροχή υπηρεσιών τύπου «buy now, pay later» στην Ελλάδα. Αναμένει επιπλέον με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για επέκταση της ΔΕΗ σε νέους τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων ή η διεύρυνση της παρουσίας σε άλλες γειτονικές αγορές όπως η Βουλγαρία. Και τους νέους αριθμούς που θα δώσει ο Γ. Στάσσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά την εξαγορά της Enel Romania.

… και κλείνει με Σικάγο

Την Τετάρτη πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το roadshow της JP Morgan παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα έχει επίσημης και ανεπίσημες συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές. Δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον παραπονεθεί στον πρωθυπουργό για την όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την επένδυση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού στην Viva Wallet. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί το Σικάγο, μετά τον Αλέξη Τσίπρα (δεν πήγε και τόσο καλά εκείνη η επίσκεψη, το έχουμε γράψει!) και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο Chicago Council Global Affairs. Θα συναντηθεί και με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίσκερ, αλλά και τον Ελληνοαμερικανό γενικό γραμματέα του Ιλινόις Αλέξη Γιαννούλια.

Πόσο αξίζει η περιουσία της ΕΤΑΔ;

Όσοι διαβάζουν τον τελευταίο καιρό όσα απίστευτα συμβαίνουν με την καταγραφή και αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων, θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα αν και πλησιάζουμε τα 15 χρόνια από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, γελούν πικρά. Θυμούνται εκείνη την περίφημη «Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση) των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Στέφανου Μάνου στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Τότε που μας έλεγαν πως μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος μέχρι και κατά 100 δισ. ευρώ με την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων που αποτιμούσαν στα 300 δισ. ευρώ! Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ δυσάρεστη και βρίσκεται μακριά από εκείνες τις εκτιμήσεις. Το μόνο που έχει καταφέρει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέχρι τότε είναι να ανακαλύπτει άδειους φακέλους με ακίνητα, να έχει «φεσώσει» τον Έλληνα φορολογούμενο με τα περίπου 700 εκατ. που κέρδισε ο επιχειρηματίας Παντ. Μαντωνανάκης στη διαιτησία, κ.ο.κ. Πρόσφατη είναι η υπόθεση με τα Σπήλαια Διρού που στην ΕΤΑΔ κατάφεραν να «φεσώσουν» άλλα 6,5 εκατ. ευρώ την εταιρεία επειδή χάθηκαν στο λαβύρινθο της εσωτερικής γραφειοκρατίας. Η αξία των περίπου 80.000 ακινήτων που έχει η ΕΤΑΔ, αν βρούμε κάποτε τους φακέλους, είναι σίγουρα πολύ – πολύ μικρότερη από όσοι έλεγαν οι εμπνευστές της «Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ» πριν από περίπου 15 χρόνια.

Γιατί δεν αποτιμήθηκε ποτέ η ακίνητη περιουσία του δημοσίου;

Θα περίμενε κανείς πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανε το ελληνικό δημόσιο μετά τη χρεοκοπία θα ήταν να ξεκαθαρίσει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, μεγάλο τμήμα της οποίας είναι καταπατημένο ή το χρησιμοποιούν επιτήδειοι χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ στο κρατικό ταμείο. Επί χρόνια κοροϊδεύαμε τους δανειστές πως θα προχωρήσουμε σε «εξονυχιστικό έλεγχο» του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ που ανήκει στο Υπερταμείο, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Για να είμαστε δίκαιοι τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια γίνεται μια κάπως πιο ειλικρινής απόπειρα καταγραφής της πραγματικής εικόνας των κρατικών ακινήτων. Εκεί είναι που οι ελεγκτές ανακαλύπτουν άδειους φακέλους, παραχωρήσεις που έχουν λήξει, συμβάσεις που δεν τηρούνται και διάφορα άλλα απίστευτα. Ας μη γελιόμαστε. Ουδείς ήθελε να αγγίξει πραγματικά την κρατική ακίνητη περιουσία γιατί είναι σαν να μπαίνεις στο Λαβύρινθο! Και σε κάθε γωνία περιμένει ένας Μινώταυρος! Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς τήρησε τις δεσμεύσεις του μνημονίου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο ως υπουργό Οικονομικών να μεταβιβάζει σε μια νύκτα ακόμα και λίμνες και αρχαιολογικούς χώρους στην ΕΤΑΔ! Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε εκείνη την υπουργική απόφαση αλλά σοφότεροι για την κρατική περιουσία δε γίναμε.

Δύο ελληνικοί όμιλοι και τρεις ξένοι στην πεντάδα των αιολικών πάρκων

Οι ελληνικοί όμιλοι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MORE (Motor Oil Renewable Energy) διατήρησαν και το 2023 τις δύο πρώτες θέσεις στην αγορά αιολικών πάρκων με την πρώτη να μεγαλώνει τη διαφορά λόγω του μεγάλου πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας. Όμως η πεντάδα συμπληρώνεται από τρεις διεθνείς ομίλους, την ισπανική Iberdrola, την Enel Green Power Ελλάδος που ελέγχεται πλέον κατά 50% από την αυστραλιανή Macquarie και κατά 50% από την ιταλική Enel και την γαλλική Total Energies. Στην αγορά των αιολικών υπάρχει κινητικότητα αυτό τον καιρό καθώς τουλάχιστον δύο ξένοι όμιλοι με παρουσία στις πρώτες 10 ή 15 θέσεις της αγοράς ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια. Και φέτος θα δούμε σημαντικές συμφωνίες αφού εντείνεται η στροφή ισχυρών διεθνών επενδυτών προς την πράσινη ενέργεια. Προσδεθείτε!

Η μάχη των Στασινόπουλων για τη ΣΙΔΕΝΟΡ

Ο τομέας του χάλυβα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ μετά το αλουμίνιο και το χαλκό και η οικογένεια Στασινόπουλου υποστηρίζει πως η επιβίωση της θυγατρικής ΣΙΔΕΝΟΡ συνδέεται με πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα, ειδικά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είχε έσοδα 573 εκατ. ευρώ από τον τομέα χάλυβα, σημαντικά μειωμένα έναντι του 2022. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ήταν υψηλότερα από πέρυσι και πλησίασαν τα 36 εκατ. ευρώ. Όμως οι πανευρωπαϊκές εξελίξεις είναι δυσάρεστες. Αυτές τις ημέρες επικρατεί αναστάτωση στη Βρετανία μετά την απόφαση της ινδικής Tata Steel να κλείσει τις δύο τελευταίες γραμμές παραγωγής στη χώρα στα τέλη του χρόνου και να απολύσει περίπου 2.500 εργαζόμενους. Δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός, κυρίως από την Ασία, που πλήττει τη ΣΙΔΕΝΟΡ και τις άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Το κόστος ενέργειας και οι απαιτήσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δοκιμάζουν τις εταιρείες του κλάδου. Η Ελλάδα γειτονεύει και με τον 8ο μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα του κόσμου, την Τουρκία που το 2022 διέθεσε στη διεθνή αγορά 35,1 εκατ. τόνους και σύντομα θα ξεπεράσει τη Γερμανία που ήταν στην 7η θέση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version