Οικονομία

Η εξυγίανση των τραπεζών το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η δημιουργία των συνθηκών που κάνουν τις τράπεζες αρωγό της επιδιωκόμενης ανάπτυξης. “Αγκάθι” τα κόκκινα δάνεια.

Η ανάσταση για το τράπεζες αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Γνωρίζουν άριστα ότι χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα η επιδιωκόμενη ανάπτυξη είναι πιθανό να συναντήσει νάρκες.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το κλειδί για να μπορέσει ξανά το τραπεζικό σύστημα, να σταθεί στα πόδια του και κυρίως να ανταποκριθεί τον βασικό προσανατολισμό που δεν είναι άλλος από την χορήγηση δανείων.

Σήμερα αυτό γίνεται μεν, αλλά μετ’ εμποδίων και μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους για ην βιωσιμότητα της δανειοδοτούμενης επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία.

Ανέκαθεν το τραπεζικό σύστημα αποτελούσε τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Σήμερα είναι εγκλωβισμένο σε μία εσωστρέφεια, εξαιτίας των προβλημάτων που του κληρονόμησε η οικονομική κρίση, η οποία, του στερεί τον βασικό του προορισμό.

Click4more Χατζηδάκης: Θα βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας για να δοθούν οι συντάξεις

Στην κυβέρνηση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μόνο με εύρωστες τράπεζες και χωρίς τα βάρη των κόκκινων δανείων να τις «στραγγαλίζουν», θα μπορέσει η Πολιτεία να τις έχει αρωγό στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια για την εξυγίανση των τραπεζών δεν ξεκινάει σήμερα, αλλά καιρό πριν. Στόχος ήταν ο περιορισμός των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι τράπεζες να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων λέγοντας, ότι αποτελεί υψίστη σημασία για την οικονομία η επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων και αυτή ενισχύεται, εξαιτίας της πίεσης που έχει δεχτεί η πραγματική οικονομία, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται συνεπώς η χάραξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, δυναμικά και αποτελεσματικά, το πρόβλημα».

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2019, έχει επιτευχθεί σημαντική συρρίκνωση κατά 30% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται, διεθνώς. Βέβαια, το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό, λόγω των μεταβιβάσεων των δανείων σε φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, παραθέτοντας τις κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», που αποτελεί όπως είπε ο υπουργός μία ολοκληρωμένη συστημική λύση, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2019, και η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά, θετικά αποτελέσματα. Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων  που ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας