Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζει πακέτο μέτρων, το οποίο θα θέσει υπόψη του διοικητικού της συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις όλων των επιτοκίων της και στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του δανεισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Πέντε πηγές με γνώση των μέτρων που ετοιμάζονται, αναφέρουν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν μία δυνητική μείωση των επιτοκίων – περιλαμβανομένου του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ, το οποίο θα γίνει αρνητικό για πρώτη φορά – μαζί με στοχευμένα μέτρα για τις ΜμΕ.
Το πακέτο των μέτρων θα προσφέρει κάποια στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα έχει τα μεγάλης κλίμακας αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει η ΕΚΤ με ένα μείζον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή εκτύπωσης χρήματος για την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι είναι ακόμη κάπως μακριά, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μία δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε το κλίμα αυτό, προσθέτοντας: «Θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Αυτό θα μεταβάλλει το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του ευρώ)».
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε επίσης στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το συγκεκριμένο επιτόκιό της σε αρνητικό έδαφος στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης στοχευμένα δάνεια προς τις τράπεζες (targeted long-term refinancing operation, LTRO). Τα δάνεια αυτά θα αποτελούν έναν τρόπο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών στην Ευρωζώνη με τον όρο ότι θα αυξήσουν τη χορήγηση των δανείων τους. «Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν πιθανόν μέρος ενός συνδυασμού μέτρων», δήλωσε ο κ. Πρετ, προσθέτοντας: «Ετοιμάζουμε ένα φάσμα μέτρων. Μπορεί να δώσουμε πάλι δάνεια στις τράπεζες για έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, που θα συνοδεύονται πιθανότατα με όρους». Ο κ. Πρετ δεν θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα βασισθεί σε μία ποσοτική χαλάρωση αλά ΗΠΑ, εκτός αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες: «Νομίζω ότι αυτή θα γίνει, μόνο αν η οικονομία και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εξελιχθούν σημαντικά χειρότερα απ’ ότι αναμένουμε», δήλωσε.
Οι δύο πρώτες πηγές αναφέρθηκαν σε μία μείωση των επιτοκίων κατά 10-20 μονάδες βάσης (0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας), πιθανόν και στα τρία επιτόκια της ΕΚΤ, εκ των οποίων το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης ανέρχεται σήμερα στο 0,25%. Και οι δύο πηγές αναμένουν ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει την ισοτιμία του ευρώ, αλλά είπαν ότι η ΕΚΤ δεν έχει υπολογίσει πόσο είναι πιθανό αυτή να υποχωρήσει και ότι δεν έχει στόχο για το ευρώ. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αισθάνεται «άνετα για να προχωρήσει στη λήψη μέτρων την επόμενη φορά», δηλαδή στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου, αλλά θέλει να δει πρώτα τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της.
Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι είναι λιγότερο βέβαιη ότι οι νέες οικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ θα δικαιολογούν τη λήψη μέτρων, αλλά επιβεβαίωσε ότι συζητείται ένα πακέτο, σε περίπτωση που αποφασίσει το Συμβούλιο να δράσει. Εάν αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης είτε τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στις τράπεζες είτε να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, τα οποία θα βασίζονται σε πακέτα δανείων που έχουν χορηγήσει σε ΜμΕ.
Η στοχευμένη χορήγηση δανείων, την οποία επεξεργάζεται το επιτελείο της ΕΚΤ εδώ και τέσσερις εβδομάδες, θα συνοδεύεται από όρους για την επίτευξη μίας μετρήσιμης αύξησης του τραπεζικού δανεισμού σε ΜμΕ. Τα δάνεια μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από την τριετία, όπως ήταν αυτά που έδωσε η ΕΚΤ στο τέλος του 2011 και την αρχή του 2012 για να αντιμετωπίσει μία πιστωτική κρίση.
«Τα τρία χρόνια θα είναι η ελάχιστη διάρκεια, εάν θέλουμε να υπάρχει ενίσχυση του δανεισμού στις μικρές επιχειρήσεις,», δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια».
Εναλλακτικά προς τα στοχευμένα δάνεια, το σχέδιο αγορά των τιτλοποιημένων ομολόγων σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει πακέτα δανείων που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες σε ΜμΕ. Αυτό το μέτρο μπορεί να ανακοινωθεί τον Ιούνιο, με την προοπτική να ενεργοποιηθεί αργότερα το 2014, δήλωσαν δύο πηγές. Η σκέψη πίσω από το μέτρο αυτό είναι να δημιουργηθεί η αγορά τιτλοποιημένων ομολόγων στην Ευρώπη με βάση τα δάνεια σε ΜμΕ. Μία από τις πέντε πηγές είπε ότι μπορεί να μην ανακοινωθεί τον Ιούνιο το μέτρο για την αγορά τιτλοποιημένων ομολόγων, επειδή θα πάρει χρόνο για να καταστεί αυτό λειτουργικό.
Τα επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στο μηδέν και η μείωσή του σε αρνητικό έδαφος θα επιβάρυνε τις τράπεζες που θέλουν να διατηρούν τα διαθέσιμά τους – μία κίνηση που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση του δανεισμού, αν και οι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι πώς θα αντιδρούσαν οι τράπεζες. Η ΕΚΤ ανησυχεί για την υψηλή ισοτιμία του ευρώ και τον χαμηλό πληθωρισμό, για τον οποίο ο Ντράγκι φοβάται ότι θα μείνει κολλημένος στην «επικίνδυνη ζώνη» κάτω από το 1% (τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 0,7%, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%). Η ΕΚΤ ανησυχεί επίσης για τον ασθενή δανεισμό προς τις ΜμΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα μεγάλη πτώση στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας
Μειώνονται τα επιτόκια – Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες
GENIKI Bank: Αναπροσαρμογή επιτοκίων καταθετικών λογαριασμών