Τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν περάσει για την Ελλάδα αναφέρουν οι Financial Times που εκτιμούν πως ενισχύονται τα σενάρια παραμονής στο Μνημόνιο εαν αμφισβητηθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, μετά την ανεπιτυχή έκδοση ομολόγων της προηγούμενης εβδομάδας.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Είτε ήταν η κακή χρονική στιγμή είτε η μοίρα, γεγονός είναι πως η προηγούμενη Πέμπτη ήταν μία ατυχής ημέρα για να γίνει η έκδοση ομολόγων της Ελλάδας. Οι ελπίδες ήταν υψηλές και ήθελαν η Αθήνα -που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πνιγόταν από τις διαδηλώσεις καθώς η χώρα βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής- να αντλεί ενδεχομένως έως και 3 δισ. ευρώ από τριετή ομόλογα. Την προηγούμενη νύχτα ωστόσο κλιμακώθηκε η ανησυχία αναφορικά με την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo. Το πρωί της Πέμπτης λοιπόν, στις αγορές της ευρωζώνης υπήρξαν απότομες ρευστοποιήσεις.
Η αναπόφευκτη μείωση της ελληνικής έκδοσης ήταν σωτήρια. Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή μπορεί να ήταν στραμμένη στην BES, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι αναμφίβολα εξίσου σημαντικά για τους διεθνείς επενδυτές. Επισημαίνουν πόσο υπερβολική είναι πλέον η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ευρωζώνης και πως οι κίνδυνοι μετάδοσης στις χώρες της περιφέρειας παραμένουν μεγάλοι.
Για τους επενδυτές στην Ελλάδα, είναι καμπανάκι το ότι η ικανότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται παραμένει περιορισμένη. Τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν περάσει.
Η Ελλάδα επέστρεψε θριαμβευτικά στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο, όταν έλαβε παραγγελίες 20 δισ. ευρώ για 5ετή ομόλογα. Η ισχυρή ζήτηση ήταν απάντηση στους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας που είχαν φοβηθεί για τον κίνδυνο ατυχήματος και ανησυχούσαν ότι η Αθήνα θα αποπροσανατολιστεί από την εκτέλεση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Οι Έλληνες μιλούν με αυτοπεποίθηση για αγορά των κρατικών ομολόγων από την Κίνα – αν και παραμένει θολό το μέγεθος της τρέχουσας ή της μελλοντικής εμπλοκή του Πεκίνου. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να μη μιλήσουν.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι καθώς θα αποδεικνύει την πρόσβασή της στις αγορές θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται. Το τίμημα του λάθους, όμως, μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί για την ευρωζώνη είναι πως η οικονομική καταιγίδα που βιώσαμε αυτήν την εβδομάδα είναι απλώς μία πρόγευση των μεγαλύτερων τυφώνων που ίσως έρχονται τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα παραλίγο να εγκαταλείψει την έκδοση ομολόγων. Το επιχείρημα που επικράτησε στην Αθήνα, όμως, ήταν πως η ακύρωση της έκδοσης θα έστελνε πολύ χειρότερο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές. Αντιθέτως, η ιστορία που ειπώθηκε ήταν πως προχωρώντας, η χώρα απέδειξε το σθένος της και την ικανότητά της να αντλήσει κεφάλαια ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Αντλήθηκε το αξιοπρεπές ποσό του 1,5 δισ. ευρώ με μέτρια απόδοση 3,5%.
Παρά τους λεονταρισμούς των τραπεζιτών, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα και πως η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να είχε πάρει πιο δυσμενή τροπή. Αρκετές μεγάλες αρχικές παραγγελίες φαίνεται πως αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή.
Η ευρύτερη ανησυχία είναι πως το φετινό ράλι στους τίτλους των χωρών της περιφέρειας κορυφώθηκε. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εκμεταλλεύθηκε τη δίψα των διεθνών επενδυτών για ανώτερες αποδόσεις. Οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε άντληση κεφαλαίων με χαμηλό κόστος. Οι αποδόσεις, όμως, μπορεί να υποχώρησαν υπερβολικά και οι επενδυτές ίσως αναζητούν πλέον αφορμή για να πουλήσουν.
Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι τα αποτελέσματα της εκτενούς αναθεώρησης της χρηματοοικονομικής ισχύος του τραπεζικού κλάδου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας την προηγούμενη εβδομάδα φόβισε τις αγορές επειδή ενδεχομένως να αποτελεί προμήνυμα δυσκολιών και σε άλλες χώρες – όχι μόνο της περιφέρειας. «Ας είμαστε ειλικρινείς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παντού κρυμμένα μυστικά» δήλωσε τραπεζίτης.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι οι τράπεζες της χώρας θα γλιτώσουν αλώβητες. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο εδώ και μία τετραετία. Στην Αθήνα υπάρχει ακόμη και χαιρεκακία με τα προβλήματα της Πορτογαλίας. Η Λισαβόνα, που έχει βγει από το πρόγραμμα στήριξης, θεωρήθηκε το καλό παιδί που απέφυγε τις κακοτοπιές και ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις των καθηγητών του. Μέχρι που μια ημέρα… βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δίκαιη τιμωρία.
Εάν όμως το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπάρξουν αναταράξεις στις χρηματαγορές της ευρωζώνης, τότε ενδέχεται να σβήσουν οι ελπίδες της Αθήνας για άντληση 8 δισ. ευρώ από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2015. Ίσως επηρεαστεί και η συζήτηση για το πότε επιτέλους θα βγει η χώρα από τη διεθνή εποπτεία.
Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του έτους – αν και το μέρος που αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει μέχρι το 2016. Στην Αθήνα υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους – ενδεχομένως με βελτίωση των όρων των υφιστάμενων δανείων. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όμως, θέλει να απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό από τα ατελείωτα μνημόνια των μεταρρυθμίσεων.
Εάν, όμως, τεθεί υπό αμφισβήτηση η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, τότε θα ενισχυθούν τα επιχειρήματα για παραμονή της υπό επιτήρηση. Οι κεφαλαιαγορές δεν είναι ακόμη ασφαλείς για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Euro2day