Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.
Την Τρίτη ο Χοακίν Αλμούνια ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να βοηθήσει την Ελλάδα και “μπορούν” να αντιμετωπίσουν “μόνοι τους” το πρόβλημα.
Ωστόσο, στην έκτακτη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προβλήματα στην Ευρωζώνη και την δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ο Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της χώρας μας. “Η Επιτροπή ανησυχεί για τα σημαντικά οικονομικά και δημοσιονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα” είπε ο Χοακίν Αλμούνια.
“Η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα θέμα κοινής ανησυχίας για την ζώνη του ευρώ και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε ο Αλμούνια υπογραμμίζοντας ότι “οι σημαντικές και επίμονες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες απειλούν την σταθερότητα” της χώρας “με σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης”.
Αναφερόμενος στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου την ερχόμεη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Αλμούνια είπε ότι “θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πούν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπάθειών τους θα μπορέσουν να βασιστούν στην υποστήριξη μας. Όπως εξήγησε ο ευρωπαίος Επίτροπος “αυτή η υποστήριξη δεν θα είναι δωρεάν. Είναι μία ξεκάθαρη υποστήριξη, με αντάλλαγμα, όμως, μία ξεκάθαρη δέσμευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της”.
Όσον αφορά στο ελληνικό έλλειμμα ο κ. Αλμούνια υπογράμμισε ότι η υπερβολική αυτή αύξηση του οφείλεται σε μία πλήρη έλλειψη ελέγχου της πολιτικής διαχείρισης του προϋπολογισμού. “Ηταν θέμα διαχείρισης των εξόδων από την κυβέρνηση, μία κυβέρνηση που δεν σταμάτησε να σπαταλά τα χρήματα για εκλογικές σκοπιμότητες. Δεν φταίνε τα στοιχεία του Eurostat “.
Αντίθετα, η Γαλλία και η Σουηδία δήλωσαν ότι έχουν “πλήρη εμπιστοσύνη” στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που έχει στόχο να καθησυχάσει τις χρηματαγορές.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι “αισθάνεται ανακούφιση που βλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον ενημέρωσε την κοινή της γνώμη, αλλά εργάζεται τώρα με το κοινοβούλιό της για την υλοποίηση των διατάξεων του προγράμματος σταθερότητας”, το οποίο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας δυνητικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού, εκτίμησε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ, που συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ. “Το να συζητείται ο ρόλος του ΔΝΤ για τη διαχείριση της κατάστασης δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού”, δήλωσε ο Άντερς Μποργκ.