Οικονομία

“Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος – Τα δύσκολα έρχονται”

"Κατάφωρα υπερβολικό το success story" γράφει το γερμανικό Focus που χαρακτηρίζει ως παραπλανητικές τις καλές ειδήσεις για την Ελλάδα όπως το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη.

“Η εξαντλημένη αυτή χώρα θα εξαρτάται για πολλά χρόνια από την έξωθεν στήριξη” αναφέρει για την Ελλάδα το γνωστό, από το μεσαίο δάχτυλο που είχε σηκωμένο στο πρωτοσέλιδο του, γερμανικό περιοδικό Focus.

“Σκηνές όπως στον τρίτο κόσμο. Σκηνές μιας παρακμασμένης χώρας”

Το άρθρο του Focus ξεκινάει περιγράφοντας τις άθλιες εικόνες από τη διανομή τροφίμων στον Κολωνό.
“Όταν φτάνει το πρώτο φορτηγό επικρατεί ησυχία. Μέσα σε λίγα λεπτά πολιορκείται, όμως, από μεγάλο πλήθος το οποίο ορμάει πάνω του. Οι έμποροι της λαϊκής στην περιοχή του Κολωνού στην Αθήνα θέλουν να δώσουν σήμερα δωρεάν τα λαχανικά τους. Η είδηση αυτή διαδόθηκε αμέσως και οι έμποροι τεντώνουν διαρκώς τα χέρια τους για να δώσουν τα προϊόντα τους στο πλήθος”.

Σύμφωνα με το Focus “ορισμένοι Έλληνες δεν έχουν καθόλου χρήματα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικοί δημιουργικοί στο να βρίσκουν τρόπους να κρύβουν τον πλούτο τους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες πλούσιων Ελλήνων που έκρυβαν από τον έλεγχο του κράτους χρήματα πχ στο ψυγείο, μεταξύ φαρμάκων”.

“Οι καλές ειδήσεις από την Ελλάδα είναι παραπλανητικές”

Αμέσως μετά το Focus αναφέρει τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό με δήθεν καλές ειδήσεις για την Ελλάδα τις οποίες και αποδομεί γράφοντας χαρακτηριστικά:
“Κατάφωρα υπερβολικό το success story”

Ποιά είναι η αλήθεια για το γερμανικό περιοδικό;
“Οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν κουράζονται να διαδίδουν πως η Ελλάδα τελικά πήρε τα πάνω της. Χαίρονται με το success story του πακέτου διάσωσής που οι ίδιοι έδωσαν. Η ιστορία αυτή ακούγεται καλά και έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Είναι κατάφωρα υπερβολική. Στο πέμπτο έτος της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ βαθιά βυθισμένη σε μία πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ακόμα και τώρα σημειώνεται κερδοσκοπία με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άνθρωποι περνάνε χειρότερα. Οι έμποροι προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα λαχανικά που παρήγαγαν στο πλήθος για να κερδίσουν τη στήριξη του στον αγώνα τους.”

“Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά”

“Η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ της παραγωγής της και η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά. Το φημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα αποκρύβει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Και η εμπιστοσύνη των αγοραστών ομολόγων –και σε αυτό συμφωνούν οι οικονομολόγοι- δεν αφορά την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, αλλά όσους στηρίζουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά κράτη.”

“Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος”

”Τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα έλθει” εκτιμάει ο οικονομολόγος Μάρσελ Φράτσερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, που κάνει λόγο για νέο πακέτο διάσωσης και νέο κούρεμα χρέους.
“Η Ελλάδα είναι ένα “αποτυχημένο κράτος”. Αναμένεται ένα νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα ήταν το τρίτο. Νωρίτερα ή αργότερα, θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα του χρέους”.

Τα ίδια και χειρότερα από τον Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
”Για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, πρέπει να κάνει πέρα το χρέος της. Σε έξι χρόνια, το επίπεδο του χρέους θα βρίσκεται από το 177% του ΑΕΠ στο 125%. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% σε δύο χρόνια. Πρόκειται για μία ολότελα απατηλή υπόθεση. Κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο”.

“Οι Έλληνες πολιτικοί είναι χαλαροί”

Το Focus αναφέρει το τι αντιμετώπισε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank σε επίσκεψη του στην Αθήνα με υποψήφιους επενδυτές.
“Οι Έλληνες πολιτικοί δεν χάνουν την αισιοδοξία τους από τέτοιες ιστορίες. Ο Τόμας Μάγερ το έχει βιώσει αυτό. Έχει συνοδεύσει επενδυτές που ήλθαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους πολιτικούς. Περήφανοι περιέγραψαν τις επιτυχίες τους, για τα ομόλογα, τη νέα εμπιστοσύνη, το πλεόνασμα. Ένα μέλος της αντιπροσωπείας ρώτησε σχετικά με αυτό: “Και τι γίνεται με τα χρέη;”. Η απάντηση ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού ήταν η εξής: “Αυτά αποτελούν παρελθόν. Τα έχουμε …ιαπωνίσει”. Οι πιστωτές δεν θα πιέσουν για την εξόφλησή τους, φέρονται να λένε οι αξιωματούχοι. “Το ελληνικό κρατικό χρέος βρίσκεται κατά 80% στα χέρια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών κρατών”, εξηγεί ο κ. Μάγερ. “Γι’ αυτό είναι πιο χαλαροί οι Έλληνες πολιτικοί”.

Διαβάστε επίσης:
”Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα και όχι πλεόνασμα”

Μνημόνιο τέλος για την Πορτογαλία – Τώρα φοβούνται για την Ιταλία

Financial Times: Σε μονόδρομο ανάκαμψης η Ελλάδα

Κάτω το Χρηματιστήριο – Πάνω τα spreads και το ευρώ

Πηγή capital

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα