''Ίσως θεσμικά όργανα όπως το ΔΝΤ χρησιμοποίησαν την ελληνική κρίση για προσωπικές επιθυμίες ανάδειξης και σχέδια για την καριέρα μεμονωμένων ατόμων'' γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Τα στοιχεία περί διπλάσιου ελλείμματος στον ελληνικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, απασχολούν μεγάλη μερίδα του γερμανικού τύπου.
Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Welt σημειώνει ότι η «Ελλάδα χρειάζεται κι άλλα χρήματα».
Επικαλούμενη δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel, η Welt κάνει λόγο για νέες εκτιμήσεις που εμφανίζουν μία τρύπα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό αντί των 11,5 δισ. που ήταν αρχικώς γνωστό.
Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί: «Η οικονομική τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της τρόικας (…), η κυβέρνηση των Αθηνών θα μπορούσε να χρειαστεί 20 πρόσθετα δισεκατομμύρια. (…) Το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι αναμένει την έκθεση (σ.σ. της τρόικας)».
Το δημοσίευμα της Welt κάνει λόγο για κακή εξέλιξη τη ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ακόμη ασαφές το ακριβές μέγεθος της τρύπας του ελληνικού προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόνο όταν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Απόφαση που θα μπορούσε να μετατεθεί για το Νοέμβριο.
Μεγαλύτερη η τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το Spiegel
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται στις οικονομικές της σελίδες και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας στον τίτλο του ρεπορτάζ της ότι «από την Αθήνα λείπουν διπλάσια χρήματα από ό,τι προβλεπόταν».
Στο σχόλιό της η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «ελληνικά κενά» και υπογραμμίζει:
«Οι κακές ειδήσεις για πρόσθετα κενά στον προϋπολογισμό και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί εξυγίανσης που αθετήθηκαν είναι πανταχού παρούσες.
Και η τελευταία αυτή είδηση ηχεί δραματική.
Αν όμως διασπείρονται τώρα φήμες για μία υποτιθέμενη τρύπα 20 δισ. ευρώ, επιτρέπεται επίσης να θέσει κανείς το ερώτημα εάν ίσως θεσμικά όργανα όπως το ΔΝΤ χρησιμοποίησαν την ελληνική κρίση για προσωπικές επιθυμίες ανάδειξης και σχέδια για την καριέρα μεμονωμένων ατόμων».
Η FAZ εκτιμά πως το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν μάλλον δεν ξαφνιάζει τους ειδικούς, ενώ εμμένει στην εφαρμογή των αρχικών δεσμεύσεων της χώρας σημειώνοντας:
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει επιτέλους τα αρχικά σχέδια. Και αυτό πρέπει να συμβεί με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα, καθώς για όσο καιρό παρατηρείται μεγάλο κενό στην τήρηση των παλιών υποσχέσεων, η Ελλάδα παραμένει αναγκαστικά παίγνιο των αγορών και της διεθνούς πολιτικής».
«Πακέτο XXL» για τις χώρες της κρίσης;
Το πρωτοσέλιδο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times κάνει λόγο για σχέδια της ΕΕ για ένα «πακέτο διάσωσης XXL» σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφασίσει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο μαζί».
Το ρεπορτάζ της FTD σημειώνει:
«Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο πακέτο για τη διάσωση της ευρωζώνης το αργότερο το Νοέμβριο.
Αλλαγές στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την Κύπρο και ένα δεύτερο αίτημα βοήθειας της Ισπανίας θα μπορούσαν να αποφασιστούν μαζί και να υποβληθούν στα κοινοβούλια», λένε πληροφορίες των FTD από κύκλους της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας, «κυρίως στο γερμανικό κοινοβούλιο εντοπίζονται ισχυρές αντιστάσεις στα νέα βοήθειας για την Ελλάδα».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ένα τέτοιο πακέτο θα παρουσιαζόταν ως εκτεταμένη λύση που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.
Ειδικά για την Ελλάδα, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το να αφήσουν τη διάσωση της χώρας να αποτύχει, εμφανώς δεν αποτελεί πλέον επιλογή.
Μία μέρα μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ολάντ στο Λούντβιχσμπουργκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε: ‘η απάντηση δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μπορούμε να της δώσουμε περισσότερο χρόνο’.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν το αποκλείει, αλλά θέλει αρχικά να περιμένει. Το ερώτημα για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ή ένα μερικό κούρεμα χρέους δεν τίθεται» σημειώνουν οι FTD.
Πηγή Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης :