Ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας αποτελεί η Εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανία, καθώς η συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας, ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο ξεπερνούν τις 11.000. Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα καλλυντικά, καθώς ο «συγγενικό» με τα φάρμακα κλάδος έφθασε τα 1,2 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η New Times Publishing, που αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λόγω της πρόσφατης έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, η New Times Publishing ολοκλήρωσε μια πανελλαδική έρευνα, η οποία στηρίχθηκε τόσο στα στοιχεία του κλαδικού της φορέα, όσο και στα αποτελέσματα των 53 σημαντικότερων (βάσει κύκλου εργασιών) βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων φαρμάκου της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά: Στην Ελλάδα λειτουργεί μία βιομηχανία η οποία:
Τα τελευταία χρόνια επένδυσε 355 εκατομμύρια ευρώ.
Συμβάλλει κάθε χρόνο με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί συνολικά ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ.
Απασχόληση κι εξαγωγές
Η άμεση απασχόληση στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ξεπερνάει τις 11.000 θέσεις εργασίας, μέγεθος που αντανακλά πάνω από το 60% της συνολικής απασχόλησης του κλάδου. Εμμέσως υποστηρίζονται περίπου 13.400 θέσεις σε συναφείς κλάδους που συνδέονται με την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, ενώ άλλες περίπου 29.000 θέσεις εργασίας προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς.
Η χρήση των Ελληνικών Φαρμάκων από τους Έλληνες ασθενείς εξοικονομεί μεγάλα ποσά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά των τιμών μεταξύ των ελληνικών και των εισαγόμενων πρωτοτύπων φαρμάκων. Οι πόροι που εξοικονομούνται μπορούν να αφιερωθούν στην κάλυψη άλλων προτεραιοτήτων, όπως η χρηματοδότηση της έρευνας για νέες θεραπείες και φάρμακα.
Οι εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανίες συγκροτούν έναν κλάδο ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό τομέα της χώρας.
Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις συνδύασαν την επενδυτική δραστηριότητα με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους, γεγονός που συνδέεται με την προσδοκία υλοποίησης νέων επενδυτικών προγραμμάτων.
Αύξηση κερδών
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της New Times, τα συνολικά κέρδη των εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανιών εμφανίζονται αυξημένα κατά 27,4%. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε στις 3.000 μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας Export Leaders 2020.
Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη των 53 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν από 79,8 εκατ. ευρώ το 2017 σε 101,6 εκατ. ευρώ το 2018 (αυτό αναλογεί περίπου στο 6% των συνολικών καθαρών κερδών των 3.000 παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας).
Οι εν Ελλάδι φαρμακοβιομηχανίες και παραγωγικές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν το 2018 έναν τζίρο κατά 9,4% αυξημένο σε σχέση με το 2017. Έτσι από 1,73 δις. ευρώ το 2017 ο συνολικός κύκλος εργασιών των 53 φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκε στα 1,89 δις. ευρώ το 2018.
Ενδεικτικά των θετικών επιδόσεων του κλάδου είναι τα παρακάτω δεδομένα: Πρώτον, ο κλάδος είναι ο πέμπτος πιο κερδοφόρος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο αμιγώς παραγωγικό κομμάτι του επιχειρείν. Μετά τις βιομηχανικές επιχειρήσεις α) πετρελαιοειδών, β) τροφίμων, γ) μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντα, μάρμαρα κλπ) και δ) μεταλλικών προϊόντων στη λίστα των πιο κερδοφόρων κλάδων έρχεται αυτός των φαρμακοβιομηχανιών. Δεύτερον, ο κλάδος συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό κερδοφόρων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των κερδοφόρων εταιρειών ανέρχεται στο 77,3%. Είκοσι μία (21) φαρμακοβιομηχανίες εμφάνισαν καθαρά κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Πέντε φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν η κάθε μία κέρδη πάνω από 8 εκατ. ευρώ.
Καλλυντικά, ένας κλάδος σε αναπτυξιακή τροχιά
Ένας κλάδος, που θεωρείται συγγενής με αυτόν της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο κλάδος των καλλυντικών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές φαρμακοβιομηχανίες έχουν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στον κλάδο των καλλυντικών ενώ την ίδια στιγμή ο κλαδικός Σύνδεσμος (ΠΣΒΑΚ) αυξάνει τα μέλη του και τον ρόλο του στον κλάδο. Η συνολική αξιολόγηση των στοιχείων του κλάδου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να φροντίσει τον εαυτό της και ότι, μετά τις χειρότερες στιγμές της κρίσης, οι καταναλωτές επιστρέφουν για να επιλέξουν περισσότερα και καλύτερα αρώματα και καλλυντικά για προσωπική φροντίδα. Ο κλάδος έφθασε τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημείωσε οριακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και να δημιουργούν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.
Τα δίκτυα ομορφιάς εμπλουτίζονται συνεχώς με καινοτομία και πρωτοποριακά προϊόντα . Το ίδιο και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών με ελληνικά προϊόντα με φυσικά συστατικά. Οι εταιρίες εισαγωγών και οι ελληνικές παραγωγικές εταιρίες αλληλοσυμπληρώνονται και το μέλλον της αγοράς μας προμηνύεται ανθηρό προς όφελος των ιδιωτικών και δημοσίων εσόδων. Ο τουρισμός δίνει νέα τροπή στην ανάπτυξη της αγοράς μας με τα ξενοδοχειακά και ιατρικά spa.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times, η οποία βασίστηκε στα οικονομικά αποτελέσματα 44 βιομηχανικών και παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές των μεγάλων πολυεθνικών) προκύπτει ότι:
Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2% στα 718 εκατ. ευρώ
Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 38 εκατ. ευρώ
Δέκα (10) εταιρείες εμφάνισαν η κάθε μία κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν με μία σχετικά υγιή σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια αφού τα μεν ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται στα 507 εκατ. ευρώ οι δε συνολικές υποχρεώσεις στα 381 εκατ. ευρώ.