Site icon NewsIT

Η επίσκεψη της CEO της Vodafone, η επιβεβαίωση για ΔΕΠΑ Εμπορίας, πως εξελίσσεται η μάχη της Κρήτης, το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η επόμενη ημέρα της W.A.T.T.

11.01.2024 | 05:03
Η επίσκεψη της CEO της Vodafone, η επιβεβαίωση για ΔΕΠΑ Εμπορίας, πως εξελίσσεται η μάχη της Κρήτης, το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η επόμενη ημέρα της W.A.T.T.

Businessman analyzing company's financial balance sheet working with digital augmented reality graphics. Businessman calculates financial data for long-term investment.

Γιατί έρχεται στην Ελλάδα η Margherita Della Valle της Vodafone

Πληροφοριοδότης της στήλης μας σφύριξε πως στα μέσα του επόμενου μήνα έρχεται στην Αθήνα η διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής Vodafone, η Ιταλίδα Margherita Della Valle. Μη βάζει ο νους σας αμέσως το κακό! Η ελληνική θυγατρική της Vodafone πάει καλά, προχωρά σε σοβαρές επενδύσεις και γενικά δεν έχει να φοβηθεί τον ανταγωνισμό.

Δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που αντιμετώπισε η Vodafone στην Ισπανία και οδήγησε στην πώληση της θυγατρικής της. Ούτε με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία όπου η τοπική θυγατρική είναι στόχος εξαγοράς ή έχει δεχθεί προτάσεις συγχώνευσης. Πάντως από τα ραντεβού της Della Valle στην Αθήνα θα καταλάβουμε περισσότερα για τις προθέσεις του βρετανικού ομίλου που περνάει δύσκολα.

Τα παζάρια για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μόλις προχθές η στήλη αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν για πιθανές εξελίξεις σε σχέση με την ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός του 2024, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Helleniq Energy Ανδρέα Σιάμισιη, με τις οποίες ξεκάθαρα ζητούσε λύση το συντομότερο, είτε με εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Helleniq Energy, είτε με πώληση του 35% που διατηρεί η εταιρεία στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε με συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Γράφαμε προχθές (9.1.2024) ότι ανεξάρτητα από τα σχέδια και τις επιθυμίες Σιάμισιη, τον τελικό λόγο θα έχει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θυμίζαμε ότι είναι μέτοχος και στις δύο εταιρείες. Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη Σιάμισιη για λύση το συντομότερο στο θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μία ημέρα μετά το σχόλιο της στήλης, σε χθεσινό ρεπορτάζ της Μαρίνας Πρωτονοταρίου στο mononews.gr, πηγές του Ταμείου δήλωσαν: “Όσο και να θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας, σήμερα είναι τόσο σοβαρές οι οικονομικές εκκρεμότητες και επηρεάζουν τόσο την αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα καμιά επιλογή”,

Επιπλέον, σχετικά με την πρόθεση της Helleniq Energy να διερευνά ακόμη και τη μεμονωμένη πώληση του δικού της μεριδίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι απαραίτητα από κοινού με το Δημόσιο, ο αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ που μίλησε στο mononews τόνισε: ‘Έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν και να επιδιώκουν να προχωρήσουν σε πώληση του δικού τους μεριδίου, στο βαθμό που έχουν ομοειδή δραστηριότητα.

Και το Δημόσιο βέβαια έχει συμμετοχή και στις δύο εταιρείες αλλά ως επενδυτής, δεν χαράσσει στρατηγική. Εφόσον βρουν κάποιον επενδυτή, θα εξετάσουμε τους τρόπους και τις επιλογές μας”. Αυτή η διελκυστίνδα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

Πάει προς το τέλος η (νέα) μάχη της Κρήτης!

Από τις προσφυγές που θα κατατεθούν επί του πρακτικού της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών για το κεντρικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) θα εξαρτηθεί αν ανοίξουν ή όχι μέσα στο μήνα οι οικονομικές προσφορές. Η κυβέρνηση επιχείρησε, με περιορισμένη επιτυχία μέχρι στιγμής, να επιβάλλει κλίμα σύμπνοιας μεταξύ των τριών διεκδικητών του τελευταίου μεγάλου έργου οδικής παραχώρησης στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, από τυχόν προσφυγές θα κριθεί αν το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί με σοβαρό ενδιαφέρον την υπόθεση ΒΟΑΚ κατάφερε να επιβληθεί. Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών επείγει αφού το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά – Ηράκλειο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Στην τελική ευθεία βρίσκεται μια κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με τις γαλλικές Egis Projects και Meridiam, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytilineos στην οποία όλα δείχνουν πως θα έχει ρόλο και η Intrakat.

Πώς μετατρέπεται σε ομόλογο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σήμερα εγκρίνεται από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η μεταβίβαση και του υπόλοιπου 25% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην More του ομίλου Motor Oil. Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στις οποίες προεδρεύει με τυπολατρική αυστηρότητα ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Μυλωνογιάννης, δε βγαίνουν και πολλές ειδήσεις!

Σήμερα μπορεί να υπάρξει αναφορά στο ότι ο όμιλος διαθέτει πλέον τεράστιο κουμπαρά άνω των 600 εκατ. από τον οποίο περιμένουν επιστροφές κεφαλαίου οι δύο μεγαλομέτοχοι, η ολλανδική Reggeborgh και η Motor Oil καθώς και οι ταλαιπωρημένοι επί σχεδόν μια δεκαπενταετία μικρομέτοχοι. Πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ένα (σχεδόν) ομόλογο που λαμβάνει τακτικά έσοδα από παραχωρήσεις και ακίνητα. Στο κάδρο υπάρχει, βέβαια, ακόμα και η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ που ειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν συζητήσεις με τον όμιλο Βαρδινογιάννη για το μέλλον της, στις οποίες έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενο σημείωμα.

Ο Θαν. Κατρής και η επόμενη ημέρα της W.A.T.T.

Επειδή μιλάμε για την ΗΛΕΚΤΩΡ, εξελίξεις υπάρχουν στην W.A.T.T. την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που ελέγχει ο πρώην επικεφαλής της πρώτης Θανάσης Κατρής. Στα τέλη του 2023 ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης στερεών απορριμμάτων της W.A.T.T. την οποία προόριζε ο Θ. Κατρής για το χρηματιστήριο αλλά τελικά αποφάσισε να την πωλήσει. Μάλιστα είχε συζητήσει με την Intrakat όπως είχε υποστηρίξει πέρυσι ο Αλ. Εξάρχου.

Η συμφωνία δεν προχώρησε, αλλά προχώρησε η απόσχιση της δραστηριότητας στη διαχείριση απορριμμάτων στη νέα εταιρεία W.A.T.T. Recycling που προς το παρόν έχει την ίδια μετοχική σύνθεση με τη W.A.T.T. Σχεδόν το 91% ελέγχεται από την κυπριακή Mestrolio Investments Limited, το 8,32% από τον κ. Κατρή και το 0,92% από την κα Ελ. Γάτου. Ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων της W.A.T.T. αποτιμήθηκε στα 32 εκατ. ευρώ άρα μπορούμε να υποθέσουμε πως τουλάχιστον αυτό το ποσό θα πληρώσει ο αγοραστής.

H W.A.T.T. διαθέτει τρία ιδιόκτητα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στο νομό Αττικής (Φυλή και Κορωπί) και το τρίτο στην Πάρο. Το ΚΔΑΥ του Κορωπίου λειτουργεί επίσης ως μονάδα Κομποστοποίησης. Παράλληλα, η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της δύο ενεργειακούς σταθμούς από βιοαέριο ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και τη Μονάδα Εξεργασίας ιλύος στα Ιωάννινα.

Η μεταγραφή Λιανού

Η στήλη είχε προαναγγείλει εγκαίρως την αποχώρηση Λιανού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με προορισμό σημαντική θέση στο εξωτερικό και με την αυγή του νέου έτους, ο κ. Ιωάννης Λιανός μάς ενημέρωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Χ ότι φτιάχνει βαλίτσες για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το διορισμό του στο UK Competition Appeal Tribunal (δικαστικό όργανο που ασχολείται με θέματα ανταγωνισμού και κανονιστικών ρυθμίσεων).

Δικαιώνονται έτσι όσοι είχαν προβλέψει εγκαίρως ότι κύριο μέλημα του κ. Λιανού όταν δέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να συμπληρώσει το βιογραφικό του με το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες κάποια αξιόλογη θέση στο αντικείμενό του στο εξωτερικό. Αυτή η παράμετρος είχε φανεί γρήγορα από τον τρόπο που λειτουργούσε ο κ. καθηγητής. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό το γνώριζε η κυβέρνηση όταν τον επέλεγε, αλλά σίγουρα γνωρίζουμε ότι και οι δύο πλευρές χάρηκαν ιδιαιτέρως με την καλή πρόοδο του κ. Λιανού.

Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο όργανο τοποθετήθηκε άλλος ένας Έλληνας και μάλιστα Ιωάννης κι αυτός (ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου κ. Κόκκορης). Φαίνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γνώση της παροιμίας «σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει» κι είπαν να πάρουν δύο μαζί ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version