Site icon NewsIT

Η επιστροφή του φόβου για ύφεση τρομάζει αγορές και επενδυτές – «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο

12.04.2022 | 07:48
Η επιστροφή του φόβου για ύφεση τρομάζει αγορές και επενδυτές – «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο

Στα προ του πολέμου επίπεδα επέστρεψε χθες (11.04.2022) η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με δύο να είναι οι βασικές αιτίες. Η πρώτη σχετίζεται με την ύφεση που απειλεί την Ευρώπη λόγω των συγκρούσεων στην Ρωσία και την αναταραχή στις εμπορικές σχέσεις με τις εμπλεκόμενες χώρες και τον υψηλό πληθωρισμό που αυτό φέρνει, αλλά και τα συνεχή lockdown στην Κίνα.

Και τα δύο αυτά γεγονότα οδηγούν στην μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο από τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, το μέτρο των κυρώσεων και του εμπάργκο για αγορά πετρελαίου στην Ρωσία.

Επηρεασμένες δείχνουν συνολικά οι αγορές από το ενδεχόμενο να επιστρέψει η ύφεση και μάλιστα μετά από μία εξαιρετική χρονιά όπως ήταν το 2021.

Στην Ευρώπη οι αναλυτές και οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, το 2ο τρίμηνο του έτους, να τρέξει με αρνητικούς ρυθμούς, αλλά δεν φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το σύνολο του 2022. Ωστόσο με κλειστά μικρόφωνα με υπό το φόβο μίας νέα πιθανής αναζωπύρωσης των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο φόβος μεγαλώνει.

Πιέσεις στις αγορές

Η εικόνα αυτή επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο και τα διεθνή χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα οι δείκτες στην Ν. Υόρκη να σημειώσουν σημαντικές απώλειες, ενώ παρέμεναν σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, το yield του 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό τριών ετών στο 2,77%, σημειώνοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης.

Οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια έχουν στρέψει τους επενδυτές μακριά από τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου όπως είναι οι τεχνολογικές μετοχές με συνέπεια ο δείκτης Nasdaq να «βουλιάξει» 2,2%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 412 μονάδες στις 34.309, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,68% στις 4,412 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,18% στις 13.411 μονάδες

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Loretta Meester, δήλωσε στο CBS ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει σημαντικό κόστος στην οικονομία.

«Αν κοιτάξουμε τους κινδύνους, δεδομένων των όσων συμβαίνουν στον κόσμο και στην οικονομία, υπάρχει αυξημένο ρίσκο για ύφεση», σημείωσε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «ωστόσο παραμένω αισιόδοξη και σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και φέτος».

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε και ο υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ν. Υόρκη. Όπως τόνισε, με ρυθμό άνω του 3% θα κινηθεί η ελληνική οικονομία. ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και το 2023.

Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν χθες Δευτέρα, με τις τιμές του brent να πέφτουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου.

Οι προσδοκίες για μείωση της ζήτησης ενέργειας εν μέσω νέων lockdown στην Κίνα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού πίεσαν τις τιμές, δήλωσαν αναλυτές στο Marketwatch.

Ακόμα, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν δεσμευθεί ήδη από το Μάιο για την απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της έλλειψης ρωσικού αργού μετά την επίθεση στη Μόσχα με βαριές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 3,97 δολάρια ή 4%, για να διαμορφωθεί στα 94,29 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου το brent έχασε 4,30 δολάρια ή 4,2%, για να διαμορφωθεί στα 98,48 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο. από τις 16 Μαρτίου.

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version