Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Η επιβεβαίωση για ΑΝΕΜΟΣ, η τύχη της ΗΛΕΚΤΩΡ, η βροχή από deals στο λογισμικό για επιχειρήσεις και τα στοιχεία που ψάχνει η Κομισιόν

Η επιβεβαίωση για ΑΝΕΜΟΣ, η τύχη της ΗΛΕΚΤΩΡ, η βροχή από deals στο λογισμικό για επιχειρήσεις και τα στοιχεία που ψάχνει η Κομισιόν

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι»

Επιβεβαιώθηκε η στήλη πριν περάσουν λίγες ημέρες από τότε που γράψαμε πως αναμένονται άμεσα εξελίξεις για το 25% που διατηρούσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΕΛΤΕΧ Ανεμος με πιθανότερο αγοραστή την MORE του ομίλου Motor Oil. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε με την Motor Oil να αποκτά το 25% στην ίδια αποτίμηση με την οποία είχε εξαγοράσει το υπόλοιπο 75%. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η πλευρά Βαρδινογιάννη είχε ούτως ή άλλως τον τελευταίο λόγο αφού αν το επιθυμούσε, όπως και έπραξε, μπορούσε να προσφέρει το ποσό που θα έχει εξασφαλίσει από άλλον ενδιαφερόμενο αγοραστή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να αποκτήσει έτσι το 100% της ΑΝΕΜΟΣ.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για ΗΛΕΚΤΩΡ

Όπως, επίσης, γράφαμε την ίδια ημέρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Reggeborgh Invest και του ομίλου Motor Oil για την τύχη της ΗΛΕΚΤΩΡ, της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη διαχείριση απορριμμάτων. Η πλευρά Βαρδινογιάννη θέλει να αυξήσει περαιτέρω το αποτύπωμά της στη διαχείριση αποβλήτων, χώρο στον οποίο επενδύει στρατηγικά όχι μόνο μέσω της πρόσφατα αποκτηθείσας «Θαλής» αλλά και μέσω άλλων εταιρειών. Οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβαστική πρόταση σε σχέση με την αποτίμηση της ΗΛΕΚΤΩΡ. Επιπλέον, όπως έχουμε εξηγήσει, η πολλαπλή παρουσία της Motor Oil, τόσο αυτόνομα όσο και μέσω της «Θαλής», στο χώρο των απορριμμάτων, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα σε επίπεδο Επιτροπής Ανταγωνισμού, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ενδιαφέρον για διαγωνισμούς έχουν εκφράσει όλες οι ανωτέρω εταιρείες αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες. Γι’ αυτό χρειάζονται κάποιες εσωτερικές «ρυθμίσεις» για να μην βρεθούν οι εταιρείες αντιμέτωπες με προβλήματα ως προς την ομαλή συμμετοχή τους σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Η Akereos Capital με τα μεγάλα deals στις ΑΠΕ

Εξαιρετικά δραστήρια σε μεγάλες συμφωνίες πράσινης ενέργειας ανά την Ευρώπη και όχι μόνο είναι η επενδυτική εταιρεία Akereos Capital. Το τελευταίο deal αφορούσε την απόκτηση του υπόλοιπου 25% της ΕΛΤΕΧΝ Άνεμος από τον όμιλο Motor Oil. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η Akereos Capital έχει συμμετάσχει σε πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες όπως η απόκτηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, ισχύος άνω του ενός GW από την Aukera BV. Η τελευταία ελέγχεται από την Atlas Invest, την επενδυτική εταιρεία που είχε φτάσει να ελέγχει μέχρι και το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ιδρυτής και επικεφαλής της Akereos Capital είναι ο Κώστας Νικολόπουλος, με πολυετή θητεία στις χρηματοδοτήσεις πράσινων επενδύσεων. Επί 12 χρόνια ήταν ανώτατο στέλεχος της ελβετικής SUSI Partners AG με ισχυρό αποτύπωμα σε επενδύσεις στους κλάδους ενέργειας και υποδομών.

Αναλυτικά στοιχεία για τις επενδύσεις θέλει η Κομισιόν από το ΕΣΕΚ

Να εντάξει πιο αναλυτικά στοιχεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, τις ανάγκες χρηματοδότησης και της στρατηγικής ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. Στις 25 συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η ανάγκη για λεπτομερέστερη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσουν τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πως θα στηριχθούν οι διμερείς συμφωνίες (PPAs) και πως θα προχωρήσει το σχέδιο εφαρμογής της απόκρισης ζήτησης (demand response) στις ενεργοβόρες και άλλες βιομηχανίες. Η Κομισιόν θεωρεί πως στο ΕΣΕΚ δεν περιγράφεται με λεπτομέρεια πότε και πως θα σταματήσει το ελληνικό δημόσιο να επιδοτεί τα ορυκτά καύσιμα.

Κλείνει ο κύκλος των μεγάλων εξαγορών στην αγορά λογισμικού

Η απόκτηση του 100% της Sunsoft από την SoftOne του ομίλου Olympia κλείνει έναν μεγάλο κύκλο εξαγορών στην ελληνική αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Μέσα από αυτόν τον κύκλο εξαγορών ισχυροποιήθηκαν σε κάθετους τομείς κυρίως οι τρεις μεγάλοι όμιλοι του κλάδου: η Entersoft, η SoftOne και η EpsilonNet. Απέκτησαν μικρότερες εταιρείες software που είχαν αποκτήσει ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένους τομείς, από τη λιανική και τη διαχείριση αποθηκών μέχρι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που εξαγοράστηκαν είχαν και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Είχαν ιδρυθεί από πρωτοπόρους της ελληνικής αγοράς λογισμικού πριν από 25 ή 30 χρόνια οι οποίοι δεν είχαν διάδοχη κατάσταση και επιθυμούσαν να αποσυρθούν χωρίς να αφήσουν «ορφανή» την επιχείρηση που μεγάλωσαν με τόσο κόπο.

Σε βάλτο τα έργα τεχνολογίας στο δημόσιο

Το 2023 κλείνει με σειρά εξαγορών στο λογισμικό και στην τεχνολογία γενικότερα – με σημαντικότερη κίνηση την απόκτηση της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ – αλλά οι εταιρείες πληροφορικής δεν κατάφεραν να γράψουν τα αναμενόμενα έσοδα από τις συμβάσεις με το δημόσιο, αξίας μισού δισ. ευρώ συνολικά. Στην Unisystems, για παράδειγμα, έχουν υπογράψει συμβάσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κατάφεραν να τιμολογήσουν μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο! Δεν το λες και επιτυχία. Πολλαπλασιάστε τη μαύρη τρύπα της Unisystems επί πέντε – έξι εταιρείες που μοιράστηκαν τις συμβάσεις και θα διαπιστώσετε πως χρειαζόμαστε ένα θαύμα για να τελειώσουν στην ώρα τους τα μεγάλα έργα τεχνολογίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις