Site icon NewsIT

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση

23.09.2014 | 18:50
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση

Του Βασίλη Κεγκέρογλου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η διαδικασία με την οποία οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με όλους τους ενδιαφερόμενους: εργαζόμενοι, πελάτες, μέτοχοι, επιχειρηματικοί συνεργάτες, κυβερνήσεις, τοπικές κοινότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.λπ.

Με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται σε μια τριπλή προσέγγιση.

Η συνολική επίδοση μιας επιχείρησης πρέπει να υπολογίζεται με βάση τη συνδυασμένη συνεισφορά της α) στην οικονομική ευημερία, β) στην περιβαλλοντική ποιότητα και γ) στο κοινωνικό κεφάλαιο.
Στόχος αυτής της ιδέας είναι η συνεισφορά των Επιχειρήσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε μια ανάπτυξη δηλαδή που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν αρχίσει με αυξανόμενο ρυθμό να προσπαθούν να συσχετίζουν την κοινωνική τους επίδραση μαζί με την χρηματοοικονομική τους επίδοση.

Για το σκοπό αυτό έχουν εισαχθεί ειδικοί δείκτες γύρω από την επίδραση των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα πεδία: αποστολή, όραμα και αξίες, εργασιακό κλίμα, κοινωνικός διάλογος, ανθρώπινα δικαιώματα, συνεργασία με τις κοινότητες, οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, περιβάλλον και αγορά.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει εισαχθεί ο όρος Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση (KYE). Η Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση εξετάζει τόσο τις χρηματοοικονομικές ανάγκες μιας επένδυσης όσο και την επίδρασή της στην κοινωνία.

Με τον τρόπο αυτό μια επένδυση μπορεί να συνδυάσει και το στόχο της μεγιστοποίησης του κέρδους δηλαδή την οικονομική αποτελεσματικότητα, μαζί με το στόχο της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος δηλαδή την κοινωνική της αποστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας πιστεύουμε ότι και οι Ιδιωτικές αλλά και οι Δημόσιες επιχειρήσεις έχουν ηθικούς και οικονομικούς λόγους για να δραστηριοποιηθούν ενεργά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Με την εθελοντική εφαρμογή προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης οι επιχειρήσεις δείχνουν τη θετική τους στάση απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, γίνονται πιο ανθεκτικές σε αιφνιδιασμούς στο οικονομικό περιβάλλον και αυξάνουν την πιθανότητα να προσελκύσουν αλλά και να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου πελάτες αλλά και εργαζόμενους.

Η υιοθέτηση πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελεί σημαντικό κομμάτι στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων και της στρατηγικής των επιχειρήσεων ώστε να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τη φήμη και πελατεία τους.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από την οικονομική κρίση η φήμη μιας επιχείρησης είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα στοιχεία της για τη διατήρηση ή και επέκταση της δραστηριότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό η υιοθέτηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μπορεί να οικοδομήσει, σε όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις δραστηριότητές της, πιστότητα και εμπιστοσύνη, εξασφαλίζοντας έτσι τη δραστηριοποίησή της με επιτυχία στο παρόν και στο μέλλον.

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, η εικόνα μιας επιχείρησης θεωρείται όλο και περισσότερο σαν ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της. Μια ισχυρή έμφαση των επιχειρήσεων στην Ε.Κ.Ε. μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στο σήμα μιας επιχείρησης.

Εξάλλου, μελέτες σε σημαντικά Πανεπιστήμια όπως το London Business School και το Harvard έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της οικονομικής επίδοσης των επιχειρήσεων.

Επίσης άλλες μελέτης δείχνουν ότι το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών θεωρούν ότι η δέσμευση μιας επιχείρησης στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. είναι σημαντικό στοιχείο για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Μάλιστα, το 20% είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για προϊόντα που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα.
Επίσης η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την προσέλκυση και διατήρηση στελεχών στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι θέλουν καλές αμοιβές και καλές προοπτικές – όμως όλο και περισσότερο θέλουν επίσης να αισθάνονται υπερήφανοι για την επιχείρηση που εργάζονται.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για την αναμόρφωση του αναπτυξιακού υποδείγματος της Ελλάδας και η συμβολή των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων κοινωνικών αναγκών κρίνεται αποφασιστικής σημασίας.

Η προσπάθεια επανόδου της χώρας μας σε αναπτυξιακή πορεία απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα.

Έτσι οι Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και οι φορείς του Δημοσίου καλούνται να ενσωματώσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην επιχειρησιακή στρατηγική τους και να αναπτύξουν δράσεις και πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας.

Στόχος αυτών των δράσεων είναι η αύξηση του θετικού αντίκτυπου της λειτουργίας των επιχειρήσεων προς την κοινωνία, σε συνάρτηση με το εύρος και τη φύση της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εθνική Στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενισχύοντας την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στο κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας, επιχειρήσεων και δημοσίου τομέα.

Η θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Εθνική Στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η κοινωνικά υπεύθυνη δράση τους θα αποτελέσουν το βασικό όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη μακροχρόνιων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων, μεγιστοποιώντας το θετικό αντίκτυπο για την απασχόληση, το περιβάλλον, την κοινωνία και την ίδια την επιχειρηματικότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version